Na hlavný obsah

Keď sa rozprávate s Nemcom, vidíte, že to má v hlave usporiadané, vyslovil slová chvály Andrej Sekera

Po ukončení hráčskej kariéry sa najviac venuje rodine a záhrade.

Keď sa rozprávate s Nemcom, vidíte, že to má v hlave usporiadané, vyslovil slová chvály Andrej Sekera
Na snímke vľavo slovenský obranca Dallasu Andrej Sekera. Foto: TASR/AP

Všetky ponuky zo zámorskej NHL odmietol a v júli 2022 oznámil definitívny koniec aktívnej hráčskej kariéry. Rozhodol sa, že sa chce viac venovať svojej rodine a koníčkom. Dnes, po takmer roku, svoje rozhodnutie neľutuje. Práve naopak. Život profesionálneho športovca ho už neláka. Nielen o svojom súčasnom živote porozprával pre RTVS Andrej Sekera, ktorý bol hosťom talkšou Citronáda.

Korčule z klinca nezvesí

Slovenskí hokejisti majú za sebou úvodné vystúpenia na MS v hokeji 2023. V prvom dueli nestačili na Čechov po tesnom výsledku 2:3. O deň neskôr čelili domácim Lotyšom, ktorých zdolali 2:1.

Jednogólovým rozdielom sa skončilo aj ich tretie vystúpenie v lotyšskej Rige, favorizovanej Kanade podľahli 2:1 po samostatných nájazdoch.

MS v hokeji 2023 online s RTVS

„Chalani hrajú super korčuliarsky hokej, bojujú, tvrdo pracujú a dávajú do toho srdce, a to je hlavné,“ zhodnotil doterajšie výkony Slovenska na prebiehajúcom 86. svetovom šampionáte Sekera, ktorý vždy patril k vzorným reprezentantom krajiny ležiacej v srdci Európy.

„Výsledky majú vynikajúce. S každým jedným zápasom sa im dvíha sebavedomie. Páči sa mi, ako hrajú chalani v obrane – jednoducho a účelne. Brankári chytajú výborne a chalani v útoku sa tiež snažia,“ dodal.

Slováci sa tešia z gólu proti Čechom.

Naskytá sa preto otázka, či ho pri sledovaní spomínaných duelov neťahá opäť na ľad. „Vôbec ma to na ľad už neláka. Už si ani neviem predstaviť, že by som mal odohrať dve stretnutia po sebe,“ uviedol Andrej Sekera.

Nemec je psychicky pripravený

Jednou z najočakávanejších posíl Slovenska na MS v hokeji 2023 bol Šimon Nemec. Obranca, ktorý len vo februári tohto roka oslávil 19. narodeniny, sa k národnému tímu pripojil po tom, čo jeho farmársky tím nepostúpil do ďalšej časti vyraďovacích bojov v AHL a z play-off NHL následne vypadol aj jeho kmeňový tím New Jersey Devils.

Šimon Nemec v zápase s Kanadou
Šimon Nemec v zápase s KanadouFoto: TASR

Vo fínskom Tampere a lotyšskej Rige sa od neho očakáva, že by mal byť jedným z lídrov našich zadných radov. „Myslím si, že Šimon je na to veľmi dobre psychicky pripravený. Už predtým bol vynikajúci v mládežníckych reprezentáciách, dlhodobo hral za mužov na Slovensku a nakoniec bol aj draftovaný z druhého miesta. Prešiel si všetkými stupňami. Aj keď sa s ním rozprávate, je vidieť, že je to uvedomelý chlap, ktorý to má v hlave usporiadané,“ vyslovil slova chvály na adresu Šimona Nemca Andrej Sekera.

Farma mu dala veľa

Devätnásťročného Nemca si počas minuloročného vstupného draftu do NHL vyhliadlo vedenie New Jersey Devils. V montrealskom Bell Centre počul svoj meno ako druhý hráč v poradí. Aj napriek tomu strávil uplynulý ročník v nižšej zámorskej súťaží AHL vo farbách Utica Comets.

Na svoj debut v najlepšej lige sveta, ktorý očakávali fanúšikovia i samotný Nemec, si bude musieť ešte počkať. „Rok na farme mu určite pomohol, čo je vidieť aj na ľade. Viem, akým hráčom bol minulý rok a aký je teraz. Veľký pokrok spravil aj vďaka veľkému počtu zápasov, ktoré odohral a taktiež aj vďaka chalanom, proti ktorým hrával,“ skonštatoval.

„Šimon je vynikajúci hráč, ktorý hrá s ľahkosťou. Je silný na puku, nebojí sa zahrať do tela a je pripravený na fyzické kontakty. Z vlastnej skúsenosti viem, že aj pôsobenie na farme dá hráčovi niečo. Dúfam, že sa mu budú vyhýbať zranenia a stane sa jedným z lídrov,“ zaželal si víťaz prestížnej ankety Hokejista roka 2016 Andrej Sekera.

Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Filip Mešár
Na snímke zľava draftovaní Slováci v NHL – Šimon Nemec, Juraj Slafkovský a Filip Mešár.Foto: twitter.com/jurislaff

Rodák z Prievidze, ktorý odohral v najprestížnejšej lige sveta dokopy 842 duelov, sám najlepšie vie, koľko driny a odriekania stojí za tým, ak sa chce hokejista čo najdlhšie udržať v NHL. „Nech sa baví hokejom a nech je mentálne silný, pretože všetko je len o hlave. Parametre, predispozície a hokejový rozum na to, aby hral v NHL veľmi dlho, má,“ dodal.

Všetko je podľa neho len o tom, aby bol Nemec zdravý a mentálne silný. „Nesmie si všetko brať osobne. Je to len šport a na konci dňa sú aj dôležitejšie veci ako šport. Samozrejme, keď hrá hokej naplno, tak sa vyskytnú situácie, ktoré ho budú aj mrzieť, ale bohužiaľ, o tom šport je. Rovnako tak rastie aj človek v živote. Poučí sa zo svojich chýb a napreduje ďalej,“ odkázal Nemcovi strieborný medailista z MS 2012 v Helsinkách.

Ak Ramsay ostane, bude to super

Počas svojej hráčskej kariéry bol Andrej Sekera mimoriadne obľúbený medzi slovenskými fanúšikmi, čo do značnej miery ovplyvnil aj jeho pozitívny postoj k reprezentácii. Vždy keď mohol, prišiel a pomohol. Národný dres si obliekol na ôsmich svetových šampionátoch a dvoch olympijských hrách.

Počas pôsobenia v reprezentačných farbách zažil na slovenskej striedačke viacerých trénerov. Tým posledným bol súčasný lodivod Craig Ramsay, pod dohľadom ktorého si zahral na dvoch MS aj s kapitánskym céčkom na hrudi.

„Craig priniesol do slovenského hokeja priamočiarosť a jednoduchosť. Už sa netočíme po rohoch, ale hráme účelné a jednoducho do bránky. Taktiež priniesol aj rýchlosť, ale tá viac závisí od toho, akí sú chalani fyzicky zdatní. Slovenskej reprezentácii odovzdal veľa, čo je vidieť aj na výsledkoch, ktoré s ňou dosiahol,“ priblížil svoje postrehy 82-násobný bývalý reprezentant Slovenska Andrej Sekera.

Bývalý kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Andrej Sekera máva divákom počas slávnostného ceremoniálu ukončenia kariéry.
Bývalý kapitán slovenskej hokejovej reprezentácie Andrej Sekera máva divákom počas slávnostného ceremoniálu ukončenia kariéry. Foto: TASR

Sedemdesiatdvaročný kouč sa na lavičke Slovenska objavil prvýkrát v auguste 2017. Dnes už Kanaďan vedie mužstvo na ôsmom veľkom podujatí (MS a OH) v rade.

Ako sa nechal pred MS 2023 počuť, ešte sám nevie, či po šampionáte v Tampere a Rige, bude pri reprezentácii Slovenska pokračovať. „Myslím si, že ak Craig bude chcieť, dvere u nás bude mať vždy otvorené. Záležať bude na tom, ako sa s Miroslavom Šatanom dohodne a ako budú chcieť napredovať v ďalšom rozvoji. Počas uplynulých rokov dokázal urobiť slušné výsledky. Ak sa dohodnú na ďalšej spolupráci, bude to super,“ uzavrel Andrej Sekera.

Newsletter

Prihláste sa k odberu najnovších správ a zaujímavosti zo športovej redakcie RTVS

Prihlásením sa súhlasím so spracovaním osobných údajov pre marketingové účely.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport