Na hlavný obsah

Čas na odovzdanie volebných kandidátok sa kráti. Miesto na konci nie je nevýhodné, hodnotí odborník

Strany musia kandidátky odovzdať do 2. júla do polnoci.

Čas na odovzdanie volebných kandidátok sa kráti. Miesto na konci nie je nevýhodné, hodnotí odborník
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Dano Veselský

Čas na odovzdanie volebných kandidátok sa kráti. Politické strany majú na to posledný týždeň. Ministerstvo vnútra zatiaľ neeviduje ani jednu odovzdanú kandidátku, politici napriek tomu verejnosti odhaľujú prvé miesta.

Podľa odborníka tak postupne ukazujú taktiku, s ktorou idú do predvolebnej kampane. Viaceré strany vsádzajú na overené postupy a väčšina dáva prednosť najznámejším menám v čele kandidátky. Vylúčené nie je ani spájanie na poslednú chvíľu a vznik volebných koalícií.

Téme sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Matej Baránek:

S myšlienkou vzniku koalície prekvapuje týždeň pre odovzdaním kandidátok hnutie OĽANO a priatelia. Etablované strany sa na Slovensku spravidla nespájajú, ale idú do volebného súboja samostatne.

Dôvodom je, že predvolebná koalícia potrebuje na vstup do parlamentu minimálne sedem percent. Samostatne kandidujúca strana len päť percent. Naposledy sa predvolebné spájanie vypomstilo koalícii PS-Spolu vo voľbách v roku 2020, keď skončila tesne pred bránami parlamentu.

Či OĽANO vytvorí koalíciu so stranami Za ľudí a Kresťanskou úniou ostáva otvorené. Isté však je, že Igor Matovič nezmení svoj zaužívaný postup a namiesto jednotky na kandidátke, ktorá zatiaľ nie je známa, si opäť vezme 150. miesto. „Umenie je ísť na koniec a tam dostanete každý jeden krúžok len zaslúžene,“ zhodnotil.

Známe meno si necháva na záver kandidátky aj strana SaS. Uzatvára ju niekdajší predseda KDH Alojz Hlina. „Na popredných miestach sú naši tímlídri, naši experti a časť našich krajských šéfov. Takto to robíme vždy,“ uviedol šéf liberálov Richard Sulík.

Byť na konci kandidátky je výhoda

Obsadiť kandidátku zvučnými menami nielen v úvode, ale aj v jej závere, má svoju logiku – vysvetľuje šéf prieskumnej agentúry AKO Václav Hřích.

„Keď si pozrieme volebné hárky vo volebných miestnostiach, tak oveľa ľahšie nám padne oko na úvod ponuky a na jej záver, nie niekam na stred. Nepovažoval by som to za veľkú výzvu, skôr je to veľmi výhodné miesto,“ myslí si.

V prvej desiatke mien na niektorých kandidátkach sa však objavujú aj menej známe mená. Príkladom je Smer-SD. Strana do popredia vyťahuje Erika Kaliňáka – synovca niekdajšieho exministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten sa vracia z politického dôchodku a tiež kandiduje.

„Bral som na zreteľ lojalitu ľudí v poslaneckom klube, ktorí nezradili. Navrhujem aj nových ľudí, ktorí sa osvedčili,“ uviedol Robert Fico.

Podľa Václava Hřícha ukazuje Smer so svojou kandidátkou predvolebnú taktiku – oslovovať napr. antisystémového voliča. „Nie je prekvapujúce, že do čela kandidátky dali práve politikov, ktorí sa spájajú s touto komunikačnou stratégiou. Treba dodať aj to, že sú to zároveň najznámejšie mená, ktoré im v Smere zostali,“ hodnotí.

Ministerstvo vnútra zatiaľ neregistruje žiadnu odovzdanú stranícku kandidátku. „Dá sa predpokladať, že si to nechajú na poslednú chvíľu, tak ako minulé roky. Najväčší nápor očakávame od stredy a potom v nedeľu,“ uvádza rezort v stanovisku.

Strany musia kandidátky odovzdať do 2. júla do polnoci.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál