Na hlavný obsah

Krvavý masaker vo vodách Atlantiku: Na Faerských ostrovoch sa začala sezóna kontroverzného lovu delfínov

Kritizujú ho najmä ochrancovia zvierat.

Na Faerských ostrovoch od mája zabili už viac než 500 delfínov. Vtedy sa tam opäť začal ich kontroverzný lov, uviedli vo štvrtok (15. 6.) úrady na tomto autonómnom území Dánska. Informovala o tom tlačová agentúra AFP.

Táto tradícia sa vo faerčine nazýva „grindadráp“, skrátene „grind“. Lovci obklopia guľohlavce a delfíny širokým polkruhom rybárskych člnov a zaženú ich do plytkej zátoky, kde ich vytiahnu na breh. Rybári ich následne zabíjajú nožmi.

Zábery krvavého lovu sa každé leto dostávajú na titulné stránky novín po celom svete a vyvolávajú pobúrenie ochrancov práv zvierat, ktorí tento postup považujú za barbarský. 

„Včera sa uskutočnili dva grindy, jeden s 266 úlovkami a druhý so 180 úlovkami,“ uviedol pre AFP hovorca faerskej regionálnej vlády. V tejto sezóne ich už bolo celkovo päť.

Environmentálna mimovládna organizácia Sea Shepherd, ktorej sa v roku 2014 podarilo svojimi loďami narušiť lov, kritizuje, že plavidlá dánskeho námorníctva sú oprávnené zasahovať proti ochrancom životného prostredia pokúšajúcim sa prekaziť lov.

Na Faerských ostrovoch, ktoré sa nachádzajú v severnom Atlantiku, sa však „grindadráp“ stále teší širokej podpore. Jeho zástancovia poukazujú na to, že tieto zvieratá po stáročia živili miestne obyvateľstvo. Obviňujú médiá a zahraničné mimovládne organizácie z nerešpektovania tamojšej kultúry.

Faerskí rybári ročne zabijú približne 800 veľrýb. Vláda v roku 2022 obmedzila na 500 počet delfínov bielobokých, ktoré sa môžu ročne zabiť. Urobili tak po tom, ako nezvyčajne rozsiahly masaker vyše 1 400 týchto delfínov vyvolal pobúrenie aj medzi domácimi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet