Na hlavný obsah

Požiare v Kanade sa zintenzívnili. Úrady sa boja, že by mohli trvať celé leto

V celej krajine si vynútili evakuáciu ďalších tisícov ľudí.

Požiare v Kanade sa zintenzívnili. Úrady sa boja, že by mohli trvať celé leto
Na snímke lesný požiar v Kanade. Foto: TASR/AP

Nové a silnejúce požiare si v celej Kanade vynútili evakuáciu ďalších tisícov ľudí. Úrady v provincii Québec vyslovili obavu, že bezprecedentné požiare by mohli trvať celé leto, informovala v noci na nedeľu (11. 6.) agentúra AFP.

Požiare zasiahli najnovšie najmä západ krajiny. Po niekoľkých dňoch, keď sa situácia upokojila, sa požiare opäť zintenzívnili v provincii Alberta, kde v piatok (9. 6.) večer mesto Edson zažilo druhú evakuáciu od mája.

„Požiar sa vymkol spod kontroly, niektoré hasičské posádky museli ustúpiť,“ povedal Luc Mercier, hlavný administratívny úradník okresu Yellowhead, kde sa Edson nachádza. „Nemôžu bojovať s týmto požiarom,“dodal.

Britskej Kolumbii bolo z väčšej časti evakuované mesto Tumbler Ridge s 2 400 obyvateľmi, lebo požiar od hranice mesta delilo len niekoľko kilometrov.

Situácia v Québecu sa stabilizovala

Na východe krajiny minister verejnej bezpečnosti provincie Québec Francois Bonnardel v sobotu (10. 6.) ráno uviedol, že situácia v centrálnej a severozápadnej časti provincie je naďalej zložitá a ohrozených je niekoľko miest. Požiare na severovýchode provincie Québec označil za „stabilizované“.

„Je to prvý prípad v histórii Québecu, keď sme museli bojovať s toľkými požiarmi, evakuovať toľko ľudí,“ povedal. „Čaká nás boj, ktorý podľa nás potrvá celé leto,“ vyhlásil Bonnardel.
V provincii stále platí príkaz na evakuáciu približne 14 000 ľudí, pričom Bonnardel vyhlásil, že „bitku sme ešte nevyhrali“.

Kanadské úrady na ochranu životného prostredia v súčasnosti evidujú v krajine 416 aktívnych požiarov, z ktorých 203 sú mimo kontroly. Od začiatku roka v Kanade vyhorelo viac ako 4,6 milióna hektárov porastov, čo je výrazne nad priemerom posledných desaťročí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet