Na hlavný obsah

Spustenie systému DRG sa naťahuje už vyše 10 rokov. Vláda odborníkov ho chce dotiahnuť do konca

Analytici sa k systému stavajú skepticky.

Spustenie systému DRG sa naťahuje už vyše 10 rokov. Vláda odborníkov ho chce dotiahnuť do konca
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Martin Baumann

Poriadok vo financovaní nemocníc by sa po rokoch sľubov mohol stať skutočnosťou. Poverený minister zdravotníctva Michal Palkovič má ambíciu dotiahnuť systém skupín súvisiacich diagnóz – takzvaný DRG – do plnej prevádzky. Spustiť by sa mohol 1. januára 2024.

Hoci už funguje v obmedzenom režime, financie iba vykazuje, neplní aj úhradovú funkciu. Nemocnice tvrdia, že jeho plná prevádzka systém ich financovania uľahčí. Analytici však jeho spustenie vnímajú ako komplikované a viac peňazí do ústavnej starostlivosti neprinesie.

História slovenského DRG je viac ako 10 rokov stará. V roku 2012 možnosť zaviesť systém platby za skupiny diagnóz spomenul vtedajší minister zdravotníctva Ivan Uhliarik. Slovenské nemocnice mali používať nemecký systém a rezort o ňom hovoril ako o zásadnej zmene vo financovaní.

Systému DRG na Slovensku sa v relácii Rádiožurnál v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Nina Alžbetkinová:

Plnú prevádzku však nespustil Ivan Uhliarik a ani ďalší ministri po ňom. „DRG je pripravený, ale jeho implementácia bude trvať niekoľko rokov a od januára budúceho roka chceme, aby bol súčasťou úhrad zdravotných poisťovní,“ uviedol v máji 2016 vtedajší minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

O príprave hovoril aj Vladimír Lengvarský – o šesť rokov neskôr, v decembri 2022: „Dôležitá vec v budúcom roku bude DRG systém, ktorý spúšťame v pilotnom režime.“

Viac ako 10-ročný proces chce do plnej prevádzky dotiahnuť úradnícka vláda. „Urobíme všetko pre to, aby sme mali metodiku, relatívne váhy vypočítame ešte v tomto období, ale aby sme systém pripravili tak, aby bol funkčný od 1. 1. 2024,“ povedal Palkovič.

Prehľadnejší systém

Systém DRG má sprehľadniť finančné toky v ústavnej zdravotnej starostlivosti. Tvorí skupiny – zohľadňuje diagnózy, vek a stav pacientov – z pohľadu zdravotnej starostlivosti sa líši operovať slepé črevo zdravému dvadsiatnikovi a napríklad onkologickému pacientovi.

Systém následne určí, koľko peňazí potrebuje daná nemocnica – podľa toho koľko a akých náročných výkonov urobí. „Musí vedieť zachytiť všetky rozdiely v týchto situáciách, v slovenských reáliách, čiže tam sa musia robiť aj pre slovenské reálie robiť váhy pre nemocnice a podobne,“ vysvetlil analytik INESS Martin Vlachynský.

Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko dodáva, že systém nastaví zrkadlo nemocniciam. „Pretože úhrada za nejakú operáciu, štandardná, bude ‚taká a taká‘ a nemocnice budú musieť podľa toho riadiť svoje náklady tak, aby sa do toho vošli,“ dodal.

Ministerstvo zdravotníctva v súčasnosti na úrovni pracovnej skupiny vyhodnocuje prvé problémy v prevádzke výkazového systému. Úradnícky kabinet sa zaviazal k akcieschopnému DRG k januáru aj v programovom vyhlásení.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál