Na hlavný obsah

Také veľké problémy s loptami za chrbtom som už dlho nevidel, kritizoval výkon Slovákov Peter Ďuriš

Podľa bývalého futbalistu majú Slováci na čom zapracovať.

Také veľké problémy s loptami za chrbtom som už dlho nevidel, kritizoval výkon Slovákov Peter Ďuriš
Ďuriš a Borbély v pozápasovom štúdiu RTVS Foto: RTVS

Slovenskí futbaloví reprezentanti zvíťazili v treťom kvalifikačnom dueli na ME 2024 v islandskom Reykjavíku nad domácim výberom najtesnejším možným rozdielom 2:1. Víťazný gól s prívlastkom kuriózny bol pripísaný Tomášovi Suslovovi.

Aj napriek zisku potrebných troch bodov, po stretnutí nevládla spokojnosť. Predvedený výkon Slovákov si zobrali v pozápasovom štúdiu na mušku aj experti RTVS – Peter Ďuriš a Ladislav Borbély.

„Futbal sa hrá na víťazstva a góly, ale ja už od futbalu očakávam iné kritéria. Dnes nebudem chváliť nikoho z hráčov, pochválim akurát trénera za striedanie. Treba sa ale zamyslieť nad tým, že prvý polčas z niečoho pramenil,“ začal kriticky svoje hodnotenie kvalifikačného duelu Island – Slovensko expert RTVS Peter Ďuriš.

„Bol to pre nás neuveriteľne poučný zápas, pretože také veľké problémy s loptami za chrbát som už dávno nevidel. Ešte aj v nadstavenom čase si Island vypracoval nebezpečnú situáciu,“ pokračoval.

Problémom neznalosť terénu

Mužstvo vedené Talianom Francescom Calzonom absolvovalo posledný predzápasový tréning netradične na domácej pôde v Senci. Vedenie reprezentácie sa po dohode s Európskou futbalovou úniou (UEFA) rozhodlo pricestovať do dejiska zápasu len 24 hodín pred úvodným výkopom.

„Videli sme veľa individuálnych chýb, na ktoré mohol mať vplyv aj terén. Je rozdiel trénovať doma na koberci v 25 stupňoch a je rozdiel prísť na Island do takéhoto ťažkého terénu. Aj keď to tak nevyzeralo, terén nebol ideálny a podľa mňa tie chyby pramenili z toho, že chalani neboli dostatočne zžití s terénom. Prvý polčas vyzeral neskutočne zle,“ nechal sa počuť Ďuriš.

Šťastie na 100 rokov

Posledný a zároveň víťazný gól duelu si pripísal na účet Tomáša Suslova, ktorý v 57. minúte vystriedal Roberta Maka. Za nerozhodného stavu 1:1 doňho domáci kapitán Johann Gudmundsson napálil vo vlastnej šestnástke loptu. Tá sa následne od jeho hlavy odrazila až do siete.

Pozrite si víťazný gól Tomáša Suslova:

Kuriózny gól zo 70. minúty prekvapil aj samotného Suslova. „Hlavné je to, čo gólu predchádzalo. Autové vhadzovanie, ktoré keď uhráte, tak z neho môže byť rozhodujúci gól kvalifikácie. Všimnime si však neuveriteľný výskok Suslova, ako vyhral súboj s oveľa vyšším hráčom,“ pokračoval Ďuriš.

„Dôležité bolo, že nespadol a ustál tu loptu. To ostatné je športové šťastie na 100 rokov. Neviem, kedy dá Tomáš ďalší podobný gól v takomto dôležitom dueli. Čo mu však predchádzalo, je spomínaný vyhratý súboj, do ktorého nemusel ísť, ale šiel. Odmenou mu bol víťazný gól,“ pochválil bývalý ligový futbalista.

Hamšík bude chýbať

Oči futbalových priaznivcom sa upierali na duel aj z dôvodu, že do reprezentačných farieb sa vrátil Marek Hamšík. Ten pôvodne ukončil svoju reprezentačnú kariéru ešte v máji minulého roku. Pre problémy so zranenými hráčmi si jeho návrat vyžiadal samotný tréner Calzona.

Bývalý hráč talianskeho Neapola pozvánku prijal a do duelu s Islandom vybehol s kapitánskou páskou na ruke.

„Myslím si, že v provom polčase sa trocha zviezol na negatívnej vlne. V druhom polčase však prispel k zvýšeniu kombinačnej kvality hry a jednoznačne splnil to, čo sa od neho očakávalo. Takýto element nám bude v budúcnosti chýbať. V danom zápase určite pomohol mužstvu,“ vyjadril sa na adresu Hamšíka Ladislav Borbély.

S jeho slovami súhlasil aj Ďuriš. „Marek je výnimočný aj tým, že dokáže upokojiť mužstvo. Takýto hráč sa bude veľmi ťažko hľadať, ale musíme pracovať tak, aby sme dokázali vychovať aj ďalších a nespoliehali sa len na minulosť.“

Okrem Hamšíka, nastúpil v základnej jedenástke aj obranca Milan Škriniar, ktorý pred tým nezasiahol do súťažného duelu vinou zranenia viac ako tri mesiace.

„Dať príležitosť po takomto dlhom období bez zápasu, si žiada odvahu nielen zo strany hráča, ale aj trénera. Tréner si zobral na seba riziko, ktoré mu aj vďaka nemohúcnosti Islanďanov vyšlo.,“ povedal v pozápasovom štúdiu RTVS Borbély.

„Som rád, že sa Milan vrátil. Asi práve on prevezme od Hamšíka kapitánsku pásku. Každý, kto Milana dlhodobo sleduje vie, že od svojej vrcholenej formy je ešte ďaleko. Opakujem, je ťažké ukázať v takomto zápase, že ja som tu späť, taký istý ako som bol. Tento proces trocha potrvá,“ uzavrel Ďuriš.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport