Na hlavný obsah

Tipos extraliga: Košice udržali strojcov majstrovského titulu, v Michalovciach s kompletne novými legionármi

Prinášame vám posledný článok zo série, v ktorej sa zameriavame na aktuálne dianie v extraligových kluboch.

Tipos extraliga: Košice udržali strojcov majstrovského titulu, v Michalovciach s kompletne novými legionármi
Foto: TASR, koláž: RTVS

Letné prípravy hráčov na suchu sú aktuálne v plnom prúde. V prípravách na nový ročník však nezaháľajú ani manažéri jednotlivých klubov. Tí sa opäť snažia o namiešanie najlepšej možnej kombinácie hráčov, ktorí potiahnu mužstvo za vytýčenými cieľmi.

Kým vedenie nováčika z Humenného zatiaľ pracuje v tichosti, súpiska obhajcov majstrovského titulu je viac-menej odhalená a pribudnú už len posledné mená. Podobná situácia ako v Košiciach je aj v Michalovciach, ktoré ešte hľadajú vhodných slovenských hráčov i legionárov.

V poslednom článku z našej prestupovej série sme sa zamerali na pohyby v kádroch Humenného, Košíc a Michaloviec.

Ak vás zaujímajú novinky na súpiske Slovana, Nitry a Nových Zámkov prečítajte si náš predchádzajúci článok. Rovnako tak sme zmapovali aj dianie v Trenčíne, Banskej Bystrici Zvolene, Liptovskom Mikuláši, Poprade i Spišskej Novej Vsi.

HC 19 Humenné

S nálepkou nováčika budú nastupovať do extraligových zápasov hokejisti Humenného. Tí si postup do najvyššej slovenskej súťaže vybojovali triumfom vo finálovej sérii nad Žilinou. Mesto ležiace pri Laborci si v ročníku 2023/2024 odbije celkovú premiéru medzi slovenskou hokejovou elitou.

Ako prezradil manažér klubu Peter Tirpák v rozhovore pre spravodajský portál RTVS, v konkurencii ďalších jedenástich klubov, bude pre Humenčanov hlavným cieľom udržanie extraligovej príslušnosti.

Vedenie humenských levov zatiaľ oficiálne nepotvrdilo ani jedno meno, ktoré bude hájiť farby debutanta. Podľa informácií uverejnených na oficiálnej stránke mesta Humenné je dohodnutých približne sedem hokejistov.  

Medzi nimi určite nefiguruje meno brankára Romana Durného, ktorý si vyskúša angažmán v prvej českej hokejovej lige vo farbách HC Orli Znojmo.

Tréner Humenného
Andrej Parfionov bude stáť na striedačke Humenného aj v premiérovom extraligovom ročníku. Foto: TASR

Isté je, že na trénerskom poste nedôjde k žiadnej zmene. Mužstvo bude viesť v tretej sezóne za sebou ruský tréner Andrei Parfyonov. Jeho prvým asistentom bude aj naďalej Ivan Boržík. Manažment ešte rokuje o angažovaní trénera brankárov a obsadení druhého asistenta.

HC Košice

Hokejisti z metropoly východu v uplynulom ročníku potvrdil staré známe, že bič plieska na konci. Vinou zvyšujúcich sa nákladov na energie v Steel aréne začali oceliari ročník v podstatne menšej Crow aréne. Postupne však našli svoju hernú tvár a začali stúpať nahor, až napokon, po dlhých ôsmich rokoch, zdvihli nad hlavu vytúžený Pohár Vladimíra Dzurillu.

Hráči HC Košice oslavujú majstrovský titul
Hráči HC Košice oslavujú majstrovský titul Foto: SITA/Marek Lukáč

Mužstvo bude za obhajobou titulu viesť aj naďalej kanadský kouč Dan Ceman, ktorého už nebude ako asistent dopĺňať Timo Saarikoski. Ten sa po dvoch ročníkoch na východe republiky stal hlavným trénerom nemeckého druholigového EHC Freiburg.

Jeho pozíciu v novom ročníku obsadí 40-ročný Kanaďan Ryan Colville, pre ktorého sú Košice prvým európskym pôsobiskom v kariére. Colville strávil päť rokov ako video analytik v organizácii Los Angeles Kings, v sezóne 2011/2012 bol pri zisku Stanley Cupu.

V bránkovisku sa oceliari budú môcť spoľahnúť na slovenskú dvojičku v zložení Jaroslav Janus a Dominik Riečický. V druhom najväčšom meste Slovenska budú pokračovať aj beci Radek Deyl, Jakub Ferenc, Antonín Bartoš a Eduard Šedivý.

Kapitán, šesťnásobný majster i najlepší strelec podpísaní

V útoku nebudú chýbať skúsenosti šesťnásobného slovenského majstra Mareka Bartánusa, v oranžovo-čiernom drese odštartuje piaty rok kapitán Michal Chovan. Farby deväťnásobného extraligového šampióna ostali hájiť aj útočníci  Matúš Havrila, Oliver Jokeľ, Patrik Lamper a Patrik Rogoň.

Čo sa týka legionárov, športovému manažérovi Gabrielovi Spilarovi sa podarilo udržať trio útočníkov a jedného obrancu. Motať súperovým brankárom hlavy bude aj naďalej Fín Joona Jääskeläinen, ktorý sa s 53 bodmi stal najproduktívnejším Košičanom majstrovskej sezóny. Sekundovať mu budú Kanaďan Brett Pollock a Američan Hunter Fejes.

V defenzíve sa budú Košičania spoliehať na Kanaďana Alexa Bretona, ktorý počas play-off ukázal aj svoje ofenzívne zručnosti, ktoré mu vyniesli deväťbodový zápis do štatistík.

Jääskeläinen, Bartánus, Lamper či Southorn. Menoslov hokejistov, ktorí hrávali pod vedením kouča Cemana v Banskej Bystrici a teraz, rovnako pod jeho drobnohľadom, hájili farby oceliarov. Do tejto partie sa pridajú aj nové ofenzívne posily, Tomáš Zigo a Mário Lunter.

Prvý menovaný bol počas posledných štyroch ročníkov hráčom HC Slovan Bratislava. V sezóne 2021/2022 sa s belasými tešil zo zisku majstrovského titulu. Slovenský reprezentant Lunter zas opúšťa po štyroch ročníkoch českého extraligistu z Mladej Boleslavy.

V rámci slovenskej extraligy sa spod Zobora premiestňuje do Košíc 24-ročný útočník Filip Krivošík. Z nitrianskym prostredím má skúsenosť aj ďalšia posila oceliarov, rovnako starý Americký obranca Cooper Zech, ktorý svoju doterajšiu kariéru spojil najmä s nižšími zámorskými súťažami (AHL, ECHL).

Zatiaľ posledným nováčikom v tíme Dana Cemana je Američan Chase Berger. Ten prichádza z nemeckej DEL-ky zo zostupujúceho tímu Bietigheim Steelers.

Naopak, vedenie HC Košice nepredĺžilo kontrakty s útočníkmi Radoslavom Tyborom, Jakubom Linetom, Marekom Hovorkom, Marekom Slovákom a obrancom Ladislavom Romančíkom. Skúsený 38-ročný Hovorka bude pokračovať v prvoligovej Dubnici nad Váhom, Slovák sa vrátil do materskej Nitry a Romančíka uvidíme v Slovane Bratislava.

Z legionárov nepokračuje Fín Ville Leskinen, Rus Denis Paršin a obranca Jordon Southorn. Ich nové pôsobiská zatiaľ nie sú známe.

HK Dukla Ingema Michalovce

Rovnako ako Košičania, aj Michalovčania napísali v uplynulom ročníku pozoruhodný príbeh. V priebehu sezóny skončili na striedačke Zemplínčanov počas uplynulého ročníka až dvaja hlavní tréneri – Tom Colen a Roman Stantien. Miesto Stantiena napokon vo februári obsadil jeho vtedajší asistent, 35-ročný Peter Kúdelka.

Pod jeho vedením vstupovali východniari do kvalifikácie o play-off ako ôsme mužstvo po základnej časti. Na ceste do semifinále dokonca vyradili obhajcov titulu z Bratislavy. V sezóne, ktorá sa najskôr javila ako najhoršia v extraligovej histórii klubu, tak napokon obsadili Michalovčania v konečnom zúčtovaní štvrtú priečku.

Tréner HK Dukla INGEMA Michalovce Peter Kúdelka.
Tréner HK Dukla INGEMA Michalovce Peter Kúdelka. Foto: TASR

Spomínaný kouč Peter Kúdelka dal po svojom príchode mužstvu novú tvár a dokázal vyburcovať hráčov k maximálnym výkon. Nečudo, že si vedenie jeho trénerské služby poistilo aj do ďalšej sezóny. Po jeho boku bude stáť aj v ročníku 2023/2024 asistent Marek Kolba.

Naopak, pokračovať už nebude asistent trénera Radoslav Regenda a tréner brankárov Maximilián Bača. Miesto Regendu obsadil Tomáš Surový, ktorý bude zároveň aj video analytikom. Trénerom brankárov sa stal Peter Putec.

Hrdina v bránke ostáva

Fanúšikov Michaloviec najviac potešilo zotrvanie brankára Stanislava Škorvánka, ktorý bol jedným z kľúčových hráčov tímu na ceste z predkola play-off až do semifinále. Výborne meno si 27-ročný gólman spravil aj na MS 2023 v hokeji v Rige.

Brankár Stanislav Škorvánek
Brankár Stanislav ŠkorvánekFoto: TASR

O post dvojky budú súperiť Vladimír Glosár a Matej Gajan. Odchovanec Glosár prišiel z prvoligového Martina, Gajan z Banskej Bystrice. Brankársky štvorlístok doplní mladík Tobias Smolko. Medzi tri žrde sa už vo farbách Dukly nepostaví Andrej Košarištan.

Pri podpise legionárov neostal kameň na kameni

Dres Michaloviec si v novej sezóne neoblečie trio zahraničných obrancov, konkrétne Američan Zachary Osburn, ktorý sa stal najproduktívnejším hráčom Dukly,  Američan Tariq Hammond, Rus Ivan Glazkov a Lotyš Kristaps Bazevičs.

Osburn bude v kariére pokračovať v českej extralige v Mladej Boleslavy, Hammond sa upísal druholigovému nemeckému tímu Eisbären Regensburg.

V útočných radoch už neuvidíme Petra Galamboša, Samuela Chalupu, Dávid Okoličányho, Radovana Puliša, Rusa Vadima Pereskokova, Lotyšov Patriksa Zabusovsa a Vitalijsa Pavlovsa a Kanaďana Josepha Garreffu. Galamboš sa už stihol dohodnúť s prvoligovou Žilinou, nové angažmány ostatných spomenutých nie sú aktuálne známe.

Najlepší strelec mieri ku konkurencii

Známa však je výmena, ktorá sa udiala na trase Michalovce – Banská Bystrica. Kluby si vymenili svojich útočníkov. Zo Zemplína sa pod Urpín sťahuje najlepší strelec Dukly Roman Žitný. Naopak. Zo stredu Slovenska prichádza na východ Michal Kabáč.

V obranných radoch bude aj naďalej tvrdiť muziku kapitán Vladimír Mihálik, Miroslav Macejko, Adam Stripai, Christián Michalčin, Milan Pišoja a Jakub Cibák. Novými posilami sa stali Martin Bodák z HK Nitra a Sebastián Jasečko z HK Poprad.

Prvé európske seniorské pôsobisko si v Michalovciach vyskúša mládežnícky reprezentant Marek Korenčík, ktorý pôsobil posledné štyri ročníky v americkej univerzitnej lige NCAA v mužstve UMass-Lowell.

Prvé legionárske miesto v zadných radoch obsadil 32-ročný Američan Sena Acolatse, ktorých hrával posledných päť sezón v nemeckej najvyššej súťaží.

Vedenie Dukly sa dohodlo na predĺžení kontraktov aj so slovenskými útočníkmi Dávidom Bucom, Matúšom Paločkom, Filipom Vašašom, Jakubom Sujom a Petrom Bjalončíkom.

Novým prírastkom sa stal odchovanec Samuel Solenský, ktorý sa vracia domov z Nitry. Z Trenčína zas prichádza Marek Valach.

Druhé a tretie legionárske miesto zaplnili Kanaďania Max Newton a Mitchell Heard. Ďalší nováčik, 22-ročný Američan Adam Varga disponuje aj slovenským pasom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport