Na hlavný obsah

Trump v prejave odmietol obvinenia z držania tajných vládnych dokumentov

Označil ich za ohavné zneužitie moci.

Trump v prejave odmietol obvinenia z držania tajných vládnych dokumentov
Bývalý prezident USA Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý americký prezident Donald Trump vo svojom prejave v meste Bedminster odmietol obvinenia z držania tajných vládnych dokumentov po skončení prezidentského mandátu vo svojej vile Mar-a-Lago na Floride. Pre ne sa v utorok (13. 6.) v Miami postavil pred súd, a označil ich za „ohavné zneužitie moci“. Informovali o tom agentúra AFP a denník The Guardian.

„Dnes sme boli svedkami najdiabolskejšieho a najohavnejšieho zneužitia moci v dejinách tejto krajiny. Je to smutné,“ povedal Trump svojim priaznivcom po návrate z Miami. Tam sa na súdnom pojednávaní vyhlásil za nevinného vo všetkých 37 bodoch obžaloby.

Podľa exprezidenta sú obvinenia voči jeho osobe „politickým prenasledovaním ako z dôb fašizmu či komunizmu“.

Obvinil tiež prezidenta USA Joe Bidena z toho, že ho dal zatknúť za „nepravdivé a vymyslené obvinenia, z ktorých by bol vinný (Biden) i mnoho ďalších prezidentov“. Trump zároveň zopakoval, že v súvislosti s držaním tajných vládnych dokumentov konal v súlade so zákonom a mal na to plné právo.

Exprezident vyhlásil, že ak sa v nasledujúcich voľbách stane prezidentom Spojených štátov, poverí „osobitného prokurátora, ktorý pôjde po najskorumpovanejšom prezidentovi v dejinách USA – Joeovi Bidenovi a celej jeho kriminálnej rodine“.

Trump je prvým americkým prezidentom čeliacim obvineniam z federálnych zločinov. Pred súd v Miami predstúpil deň pred svojimi 77. narodeninami. Obvinili ho je z nezákonného nakladania s utajovanými informáciami, marenia spravodlivosti a krivého svedectva.

Súdny proces nebude Trumpovi brániť v kampani ani výkone prezidentskej funkcie, ak by ho v novembri 2024 znovu zvolili. Podľa právnych expertov by sa mu nedalo zabrániť v zložení prezidentskej prísahy, ani ak by mu súd udelil väzenský trest.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet