Na hlavný obsah

Aj v páleniciach treba tento rok rátať s vyššími cenami, úroda ovocia je slabšia

Sezóna páleníc sa začína v júli.

Aj v páleniciach treba tento rok rátať s vyššími cenami, úroda ovocia je slabšia
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Začína sa sezóna páleníc. Tradične v júli otvárajú svoje brány, najskôr najmä na juhu krajiny, kde ovocie dozrieva skôr, a následne aj na východe či severe Slovenska. Ešte pred spustením musia zariadenia v páleniciach vždy prekontrolovať colné úrady.

Plomby sňali colníci aj na kotloch na výrobu liehu v pálenici v Močenku. „Pri začatí nového výrobného obdobia sme zaliehovali výrobné meradlá liehom a prekontrolovali sme správnosť merania meradla a týmto môže byť sezóna otvorená,“ priblížil colník z Colného úradu Nitra Ján Kubička.

Tá aj podľa zákona môže odštartovať najskôr v júli. „Zároveň už historicky je to dané, že ovocie nám dozrievalo v máji, v júni a nejaký čas trvá, dokým dokvasilo a následne mohlo ísť do pálenice a to sa predpokladalo, že to bolo v týchto južných okresoch ten júl,“ hovorí podpredseda Združenia páleníc a liehovarov Tomáš Holota.

Téme sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Jana Obrancová:

Úroda ovocia však tento rok páleničiarov práve neteší. Mnoho plodov na jar pomrzlo. „Na spracovania bude ovocia výrazne menej, predovšetkým v prípade kôstkovín, najviac pociťujeme stratu v prípade marhúľ,“ tvrdí Jakub Mankovecký zo Slovenskej poľnohospodárskej univerzity.

„Pokles je tam viac ako 80 percent. Jarné mrazy urobili veľkú neplechu v sadoch. Broskyne tento rok dostali zabrať. Myslíme si, že úrodnosť ovocia bude veľmi nízka,“ hovorí Holota.

Dobrá úroda hrušiek a jabĺk

Úroda sa najlepšie ukazuje pri hruškách a najmä jablkách. Tie však nepatria medzi ovocie vyhľadávané na pálenie.

„Paradoxne toho, čo zákazníci chcú najmenej, tak toho bude dostatok. Budú aj nejaké marhule, len cena začína na veľmi vysokých číslach,“ skonštatoval Mankovecký.

Aj v páleniciach tento rok treba rátať s vyššími cenami. Podpisujú sa na tom vyššie náklady páleníc, ale aj vyššie dane.

„Bolo to zvýšením spotrebnej dane, ktorá bola od 1.apríla 2023 daná zákonom. V podstate o 80 centov minimálne, zároveň plus musíme zvýšiť nejaké tie centíky pre vyššie mzdy, energie,“ upozorňuje Holota.

Alkohol možno na Slovensku páliť len v oficiálnych páleniciach a na certifikovaných a registrovaných zariadeniach. Za nelegálnu výrobu hrozí pokuta aj väzenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny