Na hlavný obsah

Dlhoročný súdny spor herca Kevina Spaceyho sa skončil. Je nevinný

Obvinený bol z deviatich sexuálnych trestných činov.

Dlhoročný súdny spor herca Kevina Spaceyho sa skončil. Je nevinný
Herec Kevin Spacey. Foto: TASR/AP

Súd v Londýne pozbavil amerického herca Kevina Spaceyho deviatich obvinení zo sexuálnych trestných činov proti štyrom mužom. Informovala v stredu (26. 7.) agentúra Reuters.

Držiteľ dvoch Oscarov v priebehu súdneho pojednávania tvrdil, že sa všetkých bodoch obžaloby cíti nevinný. Uviedol, že sa previnil len tým, že sa v jednom prípade pokúsil o „nešikovné flirtovanie“. Pri čítaní verdiktu sa rozplakal a potom poďakoval porote.

Spacey čelil obvineniu z rokov 2001 až 2013, teda z doby, keď trvalo žil v Británii. V rokoch 2004 až 2013 pôsobil ako umelecký šéf londýnskeho divadla Old Vic.

Súdne pojednávanie so 64-ročným Spaceym trvalo štyri týždne. Herec čelil obvineniu troch mužov, ktorí uviedli, že ich agresívne chytil za rozkrok. Štvrtý, začínajúci herec hľadajúci mentora, uviedol, že sa zobudil a Spacey na ňom vykonával orálny sex po tom, ako išiel do jeho londýnskeho bytu na pivo, kde buď zaspal alebo omdlel.

Všetci muži uviedli, že nechcený išlo o nechcený kontakt, ale Spacey vypovedal, že bol v dvoch prípadoch dobrovoľný. Tvrdenia tretieho muža, že ho v zákulisí divadla chytil za prirodzenie, označil za „číru fantáziu“. Držiteľ dvoch Oscarov na súde tiež vypovedal, že rád a často flirtoval.

Na štvrtý incident na malom večierku v dome, ktorý si prenajal na vidieku, si vraj Spacey nepamätá. Pripustil, že sa dotkol rozkroku muža, ktorého stretol v krčme počas noci plnej alkoholu. Povedal, že si zle vyložil mužov záujem o neho, a pravdepodobne sa „strápnil“ pri pokuse ho zviesť.

Chceli si podľa herca zarobiť

Herec naznačil, že všetci štyria muži sa obvinením proti nemu pokúsili zarobiť peniaze. Keď si dnes Spacey vypočul oslobodzujúci verdikt, a bol prepustený z lavice obžalovaných, potriasol si rukou so svojimi právnikmi a potom opustil súd bočným vchodom.

Spaceyho filmová a divadelná kariéra prudko zabrzdila v roku 2017, keď ho zhruba 20 mužov obvinilo zo sexuálneho obťažovania a napadnutia. Stalo sa tak počas kampane MeToo zameranej proti sexuálnemu obťažovaniu.

Herec pre škandál prišiel aj o hlavnú úlohu v seriáli House of Cards. Súd v New Yorku vlani zamietol žalobu podanú na Spaceyho rovnako pre údajné obťažovanie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet