Na hlavný obsah

Korupčná kauza na Univerzite Komenského: Bývalý dekan dostal podmienku a peňažný trest

Rozhodnutie je právoplatné.

Korupčná kauza na Univerzite Komenského: Bývalý dekan dostal podmienku a peňažný trest
Bývalý zamestnanec Univerzity Komenského v Bratislave Milan Trizna. Foto: TASR/Ondrej Hercegh

Bývalý zamestnanec Univerzity Komenského (UK) v Bratislave Milan Trizna dostal za prijímanie úplatku trojročný podmienečný trest odňatia slobody so štvorročnou skúšobnou dobou. Musí zaplatiť aj 8 000 eur.

V piatok (21. 7.) o tom rozhodol samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku, ktorý schválil dohodu uzavretú medzi Triznom a prokurátorom. Rozhodnutie je právoplatné.

V skúšobnej dobe sa musí Trizna podrobiť aj probačnému dohľadu. Má tiež povinnosť absolvovať výchovný program, súčasťou ktorého je i účasť na pojednávaniach ŠTS týkajúcich sa korupcie. V prípade nezaplatenia peňažného trestu by mu hrozil náhradný trest v podobe štyroch mesiacov väzenia.

„Odsúdenému uložili maximálny možný podmienečný trest odňatia slobody, aký vôbec zákon umožňuje,“ povedal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Peter Jenčík. Prokuratúra nepristúpila k mimoriadnemu zníženiu trestu.

Trizna po skončení verejného zasadnutia na otázky médií neodpovedal. „Rozhodnutie vnímame ako spravodlivé a zákonné,“ povedala jeho obhajkyňa Jitka Hasíková.

Prichytili ho pri čine

Návrh na schválenie dohody pre zločin prijímania úplatku podal prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry na súd 6. júla. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zadržal Triznu 19. apríla pri preberaní úplatku vo výške 20-tisíc eur.

Vyžiadal si ho v súvislosti s preberacím konaním vykonaných stavebných prác na Prírodovedeckej fakulte a Fakulte matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave. Trizna bol v minulosti dekanom jednej z fakúlt UK v Bratislave.

Prokurátor priblížil, že Triznovu žiadosť o úplatok nahlásil majiteľ stavebnej firmy. Vyšetrovanie malo rýchly priebeh. „Krátko na to, ako sa nám agent ozval, použili informačno-technické prostriedky. Celé žiadanie úplatku a jeho prevzatie sa okamžite zadokumentovalo,“ priblížil prokurátor.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko