Na hlavný obsah

Mladík z Michaloviec má odvážny plán: Na pionieri chce prejsť okolo sveta

Usiluje sa o zápis do Guinnessovej knihy rekordov.

Mladík z Michaloviec má odvážny plán: Na pionieri chce prejsť okolo sveta
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Dobrodruh telom aj dušou sa cíti byť 19-ročný Ján Drinka z Michaloviec. Kým jeho rovesníci navštevujú univerzity, či začínajú pracovať, on si zvolil inú cestu. A nie hocijakú. Práve v pondelok (3. 7.) sa vydal na cestu okolo sveta, na ikonicky známej československej motorke Jawa Pionier 50.

Ján Drinka pred dvomi rokmi absolvoval cestu k najsevernejšiemu bodu Európy. Tam mu napadla myšlienka, že na svojej motorke prejde aj okolo sveta.

,,Začnem strednou Európou a Pobaltím a potom má čaká európska časť Ruska a následne aj Sibír a ázijská časť až do najvýchodnejšieho mesta Vladivostoku, kde sa plánujem dostať trajektom až do Južnej Kórey, odkiaľ pôjdem do Seattlu v USA,“ uviedol Drinka.

Téme sa v Správach RTVS o 19.00 h venovala redaktorka Lucia Benetinová:

Motorku na túto cestu si pripravoval sám. Sám si zháňal aj financie na cestu. Spolu prejde 17 krajín. „Predpokladám celú trasu na osem mesiacov s celkovou dĺžkou 35- až 40-tisíc kilometrov,“ spresnil dobrodruh.

Mladý dobrodruh sa tak môže stať prvým Slovákom a najmladším jazdcom v histórii, ktorý precestuje zemeguľu na motorke. Ak jeho cesta bude úspešná, zapíše sa do Guinnessovej knihy rekordov.

„Pre nás je to výnimočné. Ja mu môžem zapriať len šťastnú cestu za nás, za všetkých Michalovčanov. A potom sa budeme veľmi tešiť, ak sa vráti zdravý a aj zapísaný v Guinnessovej knihe ako prvý Michalovčan,“ poznamenal zástupca primátora Michaloviec Jozef Sokologorský.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko