Na hlavný obsah

Pri explózii na zhromaždení islamistickej strany v Pakistane zomrelo asi 40 ľudí

Ďalších 150 osôb utrpelo zranenia.

Pri explózii na zhromaždení islamistickej strany v Pakistane zomrelo asi 40 ľudí
Záchranári nakladajú do sanitky zraneného muža po výbuchu bomby na politickom zhromaždení islamistickej strany v meste Chár v regióne Bádžaur na severozápade Pakistanu. Foto: TASR/AP

Asi 40 ľudí v nedeľu (30. 7.) zomrelo pri explózii bomby na zhromaždení stúpencov radikálneho duchovného a vodcu islamistickej strany v okrese Badžur na severozápade Pakistanu pri hraniciach s Afganistanom. Informuje o tom agentúra DPA s odvolaním sa na políciu.

Až 150 ďalších osôb utrpelo zranenia, povedal lekár z nemocnice, kam obete odviezli. Pozadie výbuchu zatiaľ zostáva nejasné, polícia má podozrenie, že išlo o samovražedný atentát.

Zhromaždenie organizované stranou Fazlera Rahmána sa konalo na okraji mesta Chár a boli na ňom stovky ľudí. Po výbuchu zostali na zemi mŕtvi, ranení, prevrátené stoličky. Polícia uviedla, že poranených účastníkov stretnutia po explózii odviezli do hlavnej nemocnice v meste a že niektorí z nich sú v kritickom stave.

Na miesto pre zranených tiež prileteli vrtuľníky a dopravili ich do Péšávaru. „Nevieme povedať, koľko ľudí zomrelo, ale na mieste je veľa mŕtvych,“ povedal agentúre DPA zástupca polície.

Medzi mŕtvymi je aj jeden z miestnych lídrov strany JUI-F. Podľa jej hovorcu išlo o „útok na Pakistan, na demokraciu“. Pakistanský premiér Šahbáz Šaríf kondoloval blízkym obetiam a povedal, že „teroristi sú nepriateľmi Pakistanu a my ich zničíme“.

Pri explózii sa zranil aj kameraman pakistanskej televízie Geo News TV, ktorý utrpel ťažké poranenia hlavy a hrudníka a je v kritickom stave.

Agentúra AP píše, že Rahmána považujú za duchovného blízkeho radikálnemu hnutiu Taliban. Ním vedená strana je súčasťou súčasnej pakistanskej vládnej koalície. Nie je jasné, či Rahmán na zhromaždení bol.

V Pakistane sa konajú politické mítingy pred tohtoročnými parlamentnými voľbami. Tie sa budú konať na jeseň. DPA píše, že strana JUI-F bola terčom útokov už v minulosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet