Na hlavný obsah

Putin po vzbure ponúkol vagnerovcom, aby pokračovali v bojoch na Ukrajine. Nie však pod Prigožinom

Putin tvrdí, že predložil vagnerovcom mnoho ponúk.

Putin po vzbure ponúkol vagnerovcom, aby pokračovali v bojoch na Ukrajine. Nie však pod Prigožinom
Príslušníci Vagnerovej skupiny strážia priestor pri nakladaní tanku na nákladné auto na ulici v Rostove na Done. Foto: TASR/AP

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že po neúspešnej júnovej vzbure ponúkol členom Vagnerovej skupiny, aby pokračovali v bojoch na Ukrajine. A to pod vedením svojho „priameho“ veliteľa, vagnerovca s prezývkou Šedý. Putin to povedal v rozhovore, ktorý v piatok (14. 7.) vytlačil ruský denník Kommersant.

Uviedol, že ním vymenovaný vagnerovec bol skutočným veliteľom skupiny posledných 16 mesiacov. Putin povedal, že túto ponuku predniesol počas stretnutia v Kremli krátko po vzbure. Prezident tiež povedal, že súkromná Vagnerova skupina legálne neexistuje, pretože neexistuje príslušný zákon o podobných organizáciách.

Putin tvrdí, že na stretnutí predložil vagnerovcom mnoho ponúk vrátane tej pokračovať v bojoch na Ukrajine pod veliteľom s prezývkou Šedý. „Na tom by sa nič nezmenilo. Viedol by ich človek, ktorý bol po celý čas ich skutočným veliteľom,“ povedal Putin. Nepovedal však, či je to podmienka, aby sa žoldnieri pripojili k ruskej armáde. Putin povedal, že šéf skupiny Jevgenij Prigožin bol proti takémuto riešeniu. „Mnohí z vagnerovcov v Kremli prikyvovali, keď som o tom hovoril,“ povedal Putin.

„Skutočným“ vodcom vagnerovcov na Ukrajine, ktorého Putin spomenul, je podľa Financial Times Andrej Trošev.

Vagnerovci právne neexistujú

Šéf Kremľa dal tiež jasne najavo, že podľa neho nie je možné, aby skupina pokračovala vo svojej súčasnej podobe. „Neexistuje žiadny zákon o súkromných vojenských spoločnostiach. Vagnerova skupina právne neexistuje,“ povedal Putin s tým, že na príprave príslušnej legislatívy musí pracovať parlament.

Koncom júna sa členovia Vagnerovej skupiny vzbúrili proti najvyšším predstaviteľom ruskej armády a kolóna ich vozov sa vydala na cestu do Moskvy. Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova však bola vzbura zastavená a Prigožinovi ponúkli odchod do Bieloruska bez toho, aby ho v súvislosti so vzburou obvinili. Podľa správ médií dostali podobnú ponuku aj ďalší členovia žoldnierskej organizácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet