Na hlavný obsah

V máji sa v slovenskom priemysle produkovalo menej vež vlani. Pokles bol však od októbra najpomalší

S ohľadom na sezónne vplyvy sa však zvýšila.

V máji sa v slovenskom priemysle produkovalo menej vež vlani. Pokles bol však od októbra najpomalší
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Priemyselná produkcia SR v máji 2023 medziročne klesla o 1,4 percenta. Medzimesačne (oproti aprílu 2023) po zohľadnení sezónnych vplyvov sa priemyselná produkcia zvýšila o 2,5 percenta. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR. Stagnácia priemyslu síce pretrvala, ale tempo poklesu bolo najpomalšie od októbra 2022.

Napriek poklesu kľúčové odvetvie slovenskej ekonomiky v máji 2023 vyprodukovalo objem. Ten bol takmer 14 percent nad priemerom výkonov v roku 2015. V dlhodobom porovnaní išlo o jeden z najlepších májových výkonov od roku 2016. Výnimku tvorí prepad produkcie v pandemickom roku 2020.

Graf medziročného vývoja produkcie v priemysle.
Graf medziročného vývoja produkcie v priemysle.Foto: Štatistický úrad SR

Z hľadiska členenia podľa hlavných priemyselných zoskupení medziročne stúpla produkcia súvisiaca s energetikou o 8,3 % a produkcia investičných prostriedkov o 2,7 %. Ostatné zložky zažili medziročný pokles.

Produkcia predmetov dlhodobej spotreby poklesla 12,8 percenta, výroba pre medzispotrebu zaznamenala zostup o 8,4 percenta a výroba predmetov krátkodobej spotreby o 0,5 percenta.

V súhrne za päť mesiacov roka 2023 priemyselná produkcia medziročne klesla o 2,8 percenta.

Najvýznamnejší vplyv mal rast vo výrobe dopravných prostriedkov o 7,5 percenta (príspevok +1,89 percentuálneho bodu), ktorý s podporou miernejších rastov v ďalších štyroch odvetviach priemyselnej výroby aspoň z časti kompenzoval poklesy väčšiny odvetví priemyslu s najvplyvnejším poklesom vo výrobe z gumy a plastu o 10,6 % (príspevok -1,12 p. b.), a vo výrobe počítačových, elektronických a optických výrobkov o 28,4 % (príspevok -0,69 p. b.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika