Na hlavný obsah

FUTPRO chce exemplárny trest pre Rubialesa, FIFA voči nemu začala disciplinárne konanie

Rubiales sa previnil bozkom na ústa reprezentantky Jennifer Hermosovej.

FUTPRO chce exemplárny trest pre Rubialesa, FIFA voči nemu začala disciplinárne konanie
Prezident Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luis Rubiales (vpravo) a španielska futbalistka Aitana Bonmatiová, ktorú objíma a bozkáva na tvár. Foto: TASR/AP

Futbalová asociácia FUTPRO požiadala o exemplárny trest pre prezidenta Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisa Rubialesa. Ten sa previnil bozkom na ústa reprezentantky Jennifer Hermosovej po zisku titulu Španielok na MS.

Asociácia FUTPRO, ktorú tvoria futbalistky pôsobiace v Španielsku, bude zároveň zastupovať záujmy Hermesovej v tomto prípade. Rubiales zvolal pre incident mimoriadne stretnutie RFEF.

„Vo FUTPRO vyjadrujeme tvrdý a ohromný nesúhlas so správaním, ktoré narúša ženskú dôstojnosť,“ citovala z vyhlásenia asociácie agentúra DPA. Bezprostredne po situácii sa vyjadrila aj Hermosová, počas živého vysielania na sociálnej sieti Instagrame povedala, že sa jej to nepáčilo.

Na Hermosovú vyvíjali tlak

Neskôr však vo vyhlásení španielskeho zväzu zmenila svoj názor a správanie Rubialesa označila za akceptovateľné. RFEF však mala futbalistku k tomuto vyhláseniu prinútiť a tréner Jorge Vilda údajne vyvíjal na spiatočnej ceste z dejiska tlak na jej rodinu, aby bola v ospravedlňujúcom videu spolu s prezidentom. To odmietla útočníčka i kapitánka tímu Ivana Andresová.

„FUTPRO v koordinácii so spoločnosťou TMJ, ktorá ma zastupuje, preberajú zodpovednosť za bránenie mojich záujmov a v tejto veci sú moji partneri,“ povedala najnovšie 33-ročná Hermosová, ktorá pôsobí v mexickom klube CF Pachuca.

Rubiales objal každú hráčku a dal jej bozk na tvár, avšak Hermosovú ako jedinú pobozkal priamo na ústa. Hoci situáciu najprv zľahčil a vyhlásil, že išlo o spontánne gesto, neskôr sa za bozk ospravedlnil.

„Asi som urobil chybu. Tu sme to všetci považovali za niečo prirodzené a normálne, ale zdá sa, že to spôsobilo rozruch. Musím sa ospravedlniť, nedá sa to obísť. Musím sa z toho poučiť a pochopiť, že ako prezident takej dôležitej inštitúcie, akou je RFEF, musím byť opatrnejší. Najmä počas osláv a podobných udalostí,“ uviedol v pondelok Rubiales.

Podľa španielskeho premiéra Pedra Sancheza však samotné ospravedlnenie nestačí. „To, čo sme videli, bolo neprijateľné gesto, ale ospravedlnenie pána Rubialesa nestačí a nie je ani primerané.

Preto by mal pokračovať v podnikaní krokov na objasnenie toho, čo sme všetci videli v médiách,“ vyhlásil o deň neskôr. Ospravedlnenie neprijali ani ďalšie autority a ozvali sa aj hlasy žiadajúce Rubialesovo odstúpenie z funkcie.

Rubiales zvolal mimoriadne stretnutie

RFEF sa teda rozhodla konať: „Na základe najnovších udalostí, ktoré sa odohrali počas slávnostného ceremoniálu na majstrovstvách sveta futbalistiek, informujeme o tom, že federácia začne interné vyšetrovanie.

“ Rubiales zvolal na piatok (25. 8.) mimoriadne stretnutie RFEF, ktorá bude podľa španielskych médií stáť za ním. Kancelária Victora Francosa, predsedu Španielskeho športového súdu (CSD), rieši momentálne tri oficiálne sťažnosti ohľadom prezidentovho správania.

CSD očakáva výsledky interného vyšetrovania RFEF v pondelok a prípad môže sama posunúť na súd. „Hermosová sa môže rozhodnúť, či bude hovoriť. Nech sa akokoľvek rozhodne, urobí správnu vec. Pretože nemôžeme zodpovednosť za tento incident dávať na ňu,“ povedal Francos.

Tlak vyvinula v stredu aj medzinárodná hráčska asociácia FIFPRO, ktorá požiadala Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA), aby odporučila vyšetrovanie Rubialesa zo strany etickej komisie.

Španielky v nedeľnom finále triumfovali nad Angličankami 1:0 a premiérovo získali zlaté medaily. Stali sa piatymi víťazkami MS, štyrikrát triumfovali USA, dva tituly vybojovali Nemky a po jednom zlate získali Nórky a Japonky.

FIFA začala disciplinárne konanie

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) začala vo štvrtok disciplinárne konanie voči prezidentovi Španielskej futbalovej federácie (RFEF) Luisovi Rubialesovi za jeho správanie počas záverečného ceremoniálu MS v Sydney.

Disciplinárna komisia má posúdiť, či 46-ročný funkcionár porušil „základné pravidlá slušného správania“ a či „sa správal spôsobom, ktorý znevažuje futbal alebo FIFA“. Navyše, len niekoľko minút pred incidentom sa Rubiales chytil za rozkrok v prítomnosti španielskej kráľovnej Letizie a 16-ročnej princeznej Sofie, pripomína agentúra AP.

„FIFA sa záväzuje rešpektovať integritu všetkých jednotlivcov a dôrazne odsudzuje akékoľvek protikladné správanie,“ uviedla federácia v oficiálnom vyhlásení. Disciplinárni sudcovia môžu jednotlivcom ukladať sankcie od napomenutí a pokút až po zastavenie činnosti v športe. Európska futbalová únia (UEFA), v ktorej Rubiales zastáva funkciu viceprezidenta, zatiaľ prípad nekomentovala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport