Na hlavný obsah

R. Mistrík si s rozhodnutím kandidovať na prezidenta počká na výsledky volieb. V boji predpokladá aj R. Fica alebo P. Pellegriniho

Voľby podľa neho zásadne premiešajú politickú situáciu.

R. Mistrík si s rozhodnutím kandidovať na prezidenta počká na výsledky volieb. V boji predpokladá aj R. Fica alebo P. Pellegriniho
Vedec Robert Mistrík na archívnej snímke z júna 2019. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Robert Mistrík trvá na tom, že o svojej kandidatúre na prezidenta sa rozhodne až po parlamentných voľbách. Potvrdil to pre spravodajský portál spravy.rtvs.sk

„Na moje rozhodnutie bude vplývať výsledok parlamentných volieb, pretože tie dosť zásadne premiešajú politickú situáciu a určia východiskové pozície pre jednotlivých kandidátov,“ reagoval v odpovedi na otázku, či na jeho rozhodnutie bude mať vplyv aj ohlásená kandidatúra Ivana Korčoka.

Okrem Korčoka už vôľu uchádzať sa o post hlavy štátu vyjadril aj ďalší bývalý minister zahraničných vecí Ján Kubiš, ktorý rezortu šéfoval od roku 2006 počas vlády Smeru, SNS a HZDS. „V diplomatických kruhoch je považovaný za váženého a skúseného diplomata. Jeho názory ale nepoznám, preto sa mi ťažko hodnotí,“ skonštatoval Mistrík.

Pri Korčokovi už bol Mistrík o niečo konkrétnejší. „Ivan Korčoka vnímam ako proeurópsky a prozápadne orientovaného diplomata, s jasne demokratickým hodnotovým nastavením, s ktorým nás spája láska k nášmu rodnému mestu Banskej Bystrici,“ uviedol.

Na otázku, akých ďalších kandidátov očakáva v boji o Prezidentský palác odpovedal, že pravdepodobne sa doň zapojí jeden z dvojice Robert Fico alebo Peter Pellegrini.

Meno Roberta Mistríka sa v médiách často skloňuje v súvislosti s možnou kandidatúrou za prezidenta. O tento úrad sa uchádzal aj v roku 2019, ale kandidatúry sa krátko pred voľbami vzdal v prospech Zuzany Čaputovej.  

Potenciál 20 percent

V posledných prieskumoch dosahuje Mistrík volebný potenciál na úrovni okolo 20 percent. Podľa výsledkov agentúry Focus, ktorá robila prieskum koncom júna pre televíziu Markíza, by za Mistríka hlasovali dve percentá voličov a ďalších 18 percent by jeho voľbu zvažovalo. Jeho 20-percentný volebný potenciál je tak vyšší ako Jána Kubiša, ktorému Focus nameral 13 percent. Naopak, výrazne stráca na Ivana Korčoka s 34 percentami, z toho 10 percent ľudí by ho podľa prieskumu volilo určite.

Podobné čísla priniesol aj júlový prieskum agentúry IPSOS pre Denník N. Kým Mistríka by určite volili tri percentá opýtaných a ďalších 18 by to zvažovalo, Korčoka by určite volilo 11 percent a pre ďalších 19 percent respondentov by bol jedným z možných kandidátov.

Sám Mistrík považuje tieto prieskumy za predčasné. „V Čechách sa mesiac pred prezidentskými voľbami prieskumy odchýlili oproti skutočnému výsledku v súčte všetkých kandidátov o desiatky percent, teda boli dosť mimo. Dnes, viac ako pol roka pred voľbami, sa orientovať podľa prieskumov je veľmi predčasné. Ešte pretečie veľa vody,“ poznamenal Mistrík pre spravodajský web RTVS.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko