Na hlavný obsah

Ivana Korčoka si mnohí spájajú so SaS. V boji o post prezidenta mu to môže uškodiť, myslí si politológ

Načasovanie oznámenia kandidatúry ho neprekvapilo.

Ivana Korčoka si mnohí spájajú so SaS. V boji o post prezidenta mu to môže uškodiť, myslí si politológ
Politológ Jozef Lenč (vpravo) okomentoval prezidentskú kandidatúru exšéfa diplomacie Ivana Korčoka (vľavo). Foto: TASR/Ján Krošlák, RTVS

Ivan Korčok už vopred sľuboval, že sa k možnej prezidentskej kandidatúre vyjadrí do konca augusta. Načasovanie jeho oznamu a ani rozhodnutie ísť do boja o prezidentské kreslo, podľa politológa Jozefa Lenča napokon nikoho neprekvapilo, povedal to v rozhovore pre RTVS.

To, že sa rozhodol kandidovať ako občiansky kandidát, mu môže, ale nemusí pomôcť. Politológ zhodnotil, že to, aký vplyv má politická strana na potenciál kandidátov závisí od situácie, ale aj od toho, do akej miery kandidát rozdeľuje spoločnosť.

„V prezidentských voľbách je síce dôležité prvé kolo, z hľadiska toho, kto sa dostane do druhého kola, avšak rozhodujúce je práve až to druhé kolo. V tom je väčšinou porazený ten, kto polarizuje spoločnosť,“ vysvetlil politológ z Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

Pozrite si celý rozhovor s politológom Jozefom Lenčom. V relácii Aktuálne :24 sa s ním rozprával Miroslav Frindt:

Aj občianskeho kandidáta, akým chce byť aj Ivan Korčk, môžu stále politické strany podporiť. Niekedy to kandidátovi môže aj uškodiť, a to najmä vtedy, ak sa štylizuje ako občiansky kandidát a podporí ho polarizujúca strana.

Výsledok volieb môže ovplyvniť aj fakt, že Korčok pôsobil ako minister zahraničných vecí ako nominant strany SaS, avšak pozíciu štátneho tajomníka zastával počas vlády Smeru. Lenč si preto si myslí, že úspech bude závisieť od jeho kandidátskej šikovnosti.

„Dnes sa vo veľkej časti verejnosti meno Ivana Korčoka spája so stranou SaS. Za istých okolností môže toto spájanie spôsobiť škodu pre Korčoka a potenciálneho občianskeho kandidáta na post prezidenta SR,“ skonštatoval Lenč.

Lenč tiež pozitívne zhodnotil, ako súčasná prezidentka Zuzana Čaputová reprezentovala Slovensko v zahraničí. Skúsený diplomat Korčok by na ňu v tomto podľa politológia mohol nadviazať. „Má šancu v tomto odvetví aj zdvihnúť latku,“ poznamenal.

„Primárnou úlohou prezidenta republiky je reprezentácia štátu. On je, v úvodzovkách, tým štátom. Najčastejšie prostredníctvom neho si ho tie iné ostatné štáty zapamätávajú,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko