Na hlavný obsah

Slovenských jabĺk bude tento rok málo a budú opäť drahšie. Na takúto úrodu by si ľudia podľa ovocinárov mali zvykať

Môže za to počasie.

Slovenských jabĺk bude tento rok málo a budú opäť drahšie. Na takúto úrodu by si ľudia podľa ovocinárov mali zvykať
Ilustračná snímka jablka. Foto: RTVS

Ovocinári očakávajú najslabšiu úrodu za uplynulých sedem rokov. Môže za to počasie. Extrémne výkyvy spôsobujú ovocným stromom stres. Vidieť to najmä na jablkách.

Popadané listy a hnedé jablká pod stromami pripomínajú skôr vrchol jesene ako koniec augusta. Je to výsledok stresu. Stromy sa obrovským výkyvom počasia nevedia rýchlo prispôsobiť.

„Jarné mrazy, potom teplo, zima, potom znova teplo a sucho,“ priblížil ovocinár z Dvorov nad Žitavou Milan Broškovič. „Živočíchy niekde zalezú, strom nemôže nikde zaliezť. Tieto stresy kompenzuje, že chráni len seba, ale nezachraňuje úrodu,“ vysvetlil prezident Ovocinárskej únie SR Marián Varga.

Vo Dvoroch nad Žitavou už teraz vidia, že sa urodilo len asi 60 percent z toho, čo minulý rok. Očakávali 1 500 ton jabĺk, majú 900. Aj to mnohé zdeformované. „Tu sú menšie plody, všade na celom strome je to vidieť. To sú jablká, kde sa nevyvinul jaderník, čiže oni dorastú do takejto veľkosti a potom odpadnú,“ vysvetlil ovocinár Broškovič.

Slabej úrode jabĺk na Slovensku sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Treba si zvykať

Na takúto úrodu by sme si podľa ovocinárov mali zvykať. Počasie je stále extrémnejšie. Jablko síce nevyzerá dokonale, no na kvalite sa nič nemení. Ovocinári ho však už nevedia normálne predať. Chybička krásy zníži cenu aj na polovicu. Ľudia ich ani tak nekupujú.

„Toto je poškodenie mrazom, tzv. chrasta. Toto jablko už nie je prvá trieda, ale druhá trieda. Je absolútne nezávadné. Je tam obrovská strata, ten zákazník hľadá pekné, dobré a chutné. Toto je dobré, chutné, len nie je pekné,“ dodal Broškovič.

„Najväčšie náklady máme práve na to, aby jablko bolo pekné. Aj doma na záhrade dokážeme zo stromu skonzumovať všetko aj spracovať. Keby sme toto začali praktizovať aj pri nakúpených jablkách, bolo by to omnoho lepšie,“ uviedol Marián Varga.

Niekde sa neurodilo nič, inde tak akurát

Veľké rozdiely sú v regiónoch. Niekde sa neurodilo nič, inde tak akurát. Vo výsledku však slovenských jabĺk bude málo. A budú opäť drahšie. „Treba rátať možno tých 20 percent do plusu,“ uviedol Broškovič.

Menej ovocia očakáva celá Európa. Slabú a poškodenú úrodu hlásia najmä z Talianska a Španielska, kde mali veľké horúčavy a záplavy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko