Na hlavný obsah

V poľnohospodárstve chýbajú pracovníci. Záujem mladých o prácu v tomto sektore je dlhodobo slabý

Nemotivuje ich ani platové ohodnotenie.

V poľnohospodárstve chýbajú pracovníci. Záujem mladých o prácu v tomto sektore je dlhodobo slabý
Ilustračná snímka kráv. Foto: RTVS

Prieskumy odhadujú, že v poľnohospodárstve bude v roku 2025 chýbať 15-tisíc pracovníkov. Aktuálne je vekový priemer zootechnikov či kŕmičov nad 55 rokov. Záujem mladých o tieto pozície je dlhodobo slabý.

V Dubníku doja asi 600 kráv trikrát denne. Tak ako na väčšine fariem, aj tu nahradili ľudské ruky stroje. Anna začínala ako 18-ročná, teraz v rovnakej dojárni zaúča 30-ročnú dcéru. „Nie je to vôbec fyzicky náročné. Troška na ruky to oddájanie, ale to si človek zvykne. Je to oveľa lepšia robota, ako s ľuďmi,“ povedala dojička Tatiana.

Rannú službu teraz zabezpečili, no nie vždy sa to podarí. V dojárni a v maštali by potrebovali 15 ľudí. Dlhodobo dvaja chýbajú. Nemajú dojičov ani kvalifikovaných kŕmičov. „Nie sú ochotní pracovať na farme aj cez víkendy a pracovať každý deň. My kravám nevieme vysvetliť, že nebudeš nakŕmená, lebo zamestnanci chcú mať voľno,“ priblížila zootechnička z AT Dunaj Dubník Jana Tencerová.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Lucia Hamran Kollárová:

Pracovníci chýbajú v celom sektore

Pracovníci chýbajú v celom poľnohospodárstve. Ešte v roku 2019 pracovalo v sektore približne 53 000 ľudí, odvtedy to každý rok klesá o tri až päťtisíc pracovníkov. Najviac ich chýba práve v živočíšnej výrobe. „Otvorene treba povedať, že to je prostredie, v ktorom mladí ľudia asi netúžia pracovať. Priemerný vek je 55 plus. To znamená, že o päť rokov tí ľudia odídu do dôchodku a kde sú noví?“ pýta sa predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka Alexander Pastorek.

Platovo sa vyrovnávajú pracovníkom v závodoch, ani to však nemotivuje. Agrorezort zvoláva okrúhly stôl. Problém chce riešiť s ministrami aj s rôznymi organizáciami. „Treba podporiť vzdelávanie o pôdohospodárstve už od materskej školy a sústrediť sa aj na sociálne poľnohospodárstvo. Takzvané sociálne farmy by s podporou štátu mohli zamestnávať skupiny obyvateľov, ktoré nemajú inde uplatnenie,“ vysvetlil hovorca ministerstva pôdohospodárstva Andrej Wallner.

Takéto návrhy bude musieť schváliť parlament. Pre chýbajúcich pracovníkov už mnohé chovy zrušili. Zabrániť tomu by podľa farmárov mohlo, ak by ľudskú silu úplne nahradili stroje. Po vzore zahraničia, kde si niekde vystačia iba s jedným pracovníkom. Na to však chýbajú peniaze.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko