Na hlavný obsah

Z košickej nemocnice prvýkrát transportovali bijúce srdce, ktoré zachránilo život príjemcovi v Prahe

Srdce bežne transportujú v ľade.

Z košickej nemocnice prvýkrát transportovali bijúce srdce, ktoré zachránilo život príjemcovi v Prahe
Srdce previezli v bijúcom stave. Foto: RTVS

Košická Univerzitná nemocnica L. Pasteura po prvý raz transportovala „bijúce“ srdce. Pomocou novej špeciálnej technológie ho spolu s českým tímom previezli do Prahy. Tam na neho čakal príjemca, ktorému srdce zachránilo život.

Srdce bežne transportujú v ľade. Musia ho špeciálne sterilne zabaliť. K príjemcovi, ktorému ma zachrániť život, sa musí dostať do štyroch hodín. Po transplantácii do nového tela ho musia lekári opäť oživiť, aby znovu začalo biť.

Pražskí odborníci prišli po srdce do Košíc prvýkrát so špeciálnym vybavením. Srdce do Prahy po novom, prepravili v teplom a bijúcom stave. „Srdce sa okysličuje teplou krvou od toho darcu. A na to, aby sa vytvorila simulácia krvného obehu, sme potrebovali odobrať tomu darcovi cca 1,5 až 2 litre krvi,“ priblížil primár Transplantačného oddelenia UNLP v Košiciach Igor Gaľa.

Špeciálny pristroj navyše minimalizuje poškodenie srdca. „Umožňuje dodávať orgánu živiny, kyslík, hormóny a umožňuje monitorovať špeciálne parametre, ktoré sú potrebné pri transporte toho bijúceho srdca,“ dodal.

Téme sa venovala redaktorka RTVS Nikoleta Ferková:

Dvojnásobok času na transplantáciu

Na rozdiel od pôvodnej metódy, keď sa srdce musí dostať k príjemcovi do štyroch hodín, nová zaručuje až dvojnásobok času. Takéto srdce sa nemôže transplantovať hocikomu. Tí, ktorí na transplantáciu čakajú, musia najprv prejsť špeciálnymi vyšetreniami.

„Ukážu, akí sú pre transplantáciu schopní, akú majú krvnú skupinu, akú majú imunologické parametre, aké majú v prípade srdiečka rozmery hrudníka,“ vysvetlila zástupkyňa primára Transplantačného oddelenia UNLP v Košiciach Tatiana Baltesová.

Lekári porovnajú výsledky darcu a príjemcu. A zvolia vhodnú dvojicu na transplantáciu. „Na Slovensku máme legislatívu, ktorá nevyžaduje súhlas príbuzných z odberov orgánov, napriek tomu si vždy tento súhlas pýtame,“ dodala Baltesová.

Za posledných päť rokov odobrali v Transplantačnom centre Univerzitnej nemocnice v Košiciach spolu 23 sŕdc. Z toho len v tohtoročnom prvom polroku šesť sŕdc, čo je najviac na Slovensku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny