Na hlavný obsah

Brusel vyzval spoločnosti TikTok aj Meta, aby ochránili voľby na Slovensku pred ruskou propagandou

Brusel apeluje, že musia urobiť viac pre ochranu volieb v SR.

Brusel vyzval spoločnosti TikTok aj Meta, aby ochránili voľby na Slovensku pred ruskou propagandou
Na ilustračnej snímke ľudia hlasujúcich počas volieb. Foto: RTVS

Predstavitelia Európskej únie (EÚ) dôverne apelovali na technologických gigantov, aby zvýšili úsilie v boji proti proruskej propagande počas slovenskej volebnej kampane. Píše americký portál Politico.

Brusel varoval spoločnosti Alphabet, TikTok a Meta, že musia urobiť viac pre ochranu slovenských volieb pred zahraničným zasahovaním, inak im hrozia vysoké pokuty.

Na sérii stretnutí v Bratislave Európska komisia (EK) a slovenská vláda informovali technologické spoločnosti, aby v období pred hlasovaním 30. septembra vyčlenili dodatočné zdroje na potláčanie nenávistných prejavov, dezinformácií a proruskej propagandy.

„Regulačné orgány sa čoraz viac obávajú, že medzi slovenskými používateľmi sociálnych sietí, vrátane tých, ktorí podporujú kontroverzného expremiéra Roberta Fica, sa šíria dezinformácie a prokremeľská ideológia,“ uviedol web Politico.

Nadchádzajúce slovenské voľby predstavujú prvú kritickú skúšku nových digitálnych pravidiel EÚ. Podľa európskeho zákona o digitálnych službách musia platformy sociálnych médií preukázať, ako aktívne odstraňujú nezákonný obsah a odstraňujú zahraničnú propagandu.

Ak tak neurobia, môžu im hroziť pokuty až do výšky šiestich percent z ich ročných globálnych príjmov.

Twitter nemal zastúpenie

Na diskusie boli údajne pozvaní aj vedúci pracovníci spoločnosti Twitter, ktorá je teraz známa ako X, ale nezúčastnili sa na nich.

Portál Politico požiadal spoločnosť Twitter o komentár, tá nereagovala. Spoločnosti Meta, Alphabet a TikTok sa k stretnutiam v Bratislave taktiež odmietli vyjadriť. Vedúci pracovníci v oblasti technológií označili diskusie s regulačnými orgánmi EÚ a vládnymi úradníkmi za konštruktívne.

Blížiace sa voľby však ukážu, či nové európske pravidlá v oblasti sociálnych médií majú zmysel.

Podľa nedávnej správy Stredoeurópskeho observatória digitálnych médií, skupiny financovanej Európskou komisiou, hlasná menšina slovenských používateľov sociálnych médií bežne zdieľa prokremeľské tézy o väzbách Kyjeva na fašizmus a falošné správy o ukrajinských vojakoch, ktorí sa vzdali ruským jednotkám.

Podľa údajov neziskovej organizácie Reset, ktorá sa zameriava na zodpovednosť za sociálne médiá, sa pred voľbami rýchlo šíria online útoky zamerané na utečencov z Blízkeho východu a Ukrajiny. Pribúdajú aj útoky zamerané na slovenskú LGBT+ komunitu.

Politico sa pýtal aj na Ľuboša Blahu

Po tlaku amerických zákonodarcov bol Ľuboš Blaha (Smer-SD) v roku 2022 suspendovaný z Facebooku. Zákaz dostal za porušenie pravidiel spoločnosti týkajúcich sa nenávistných prejavov. Napriek tomu sa jeho príspevky z Telegramu stále pravidelne zdieľajú na samostatnej stránke strany Smer-SD na Facebooku.

Hovorca spoločnosti Meta pre Politico uviedol, že takéto preposielanie neporušilo pozastavenie Blahovej činnosti.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko