Na hlavný obsah

Bývalú materskú školu prerobili na nájomné byty. Nezisková organizácia pomohla ďalším rodinám v núdzi

Každá tretia slovenská rodina je ohrozená chudobou.

Bývalú materskú školu prerobili na nájomné byty. Nezisková organizácia pomohla ďalším rodinám v núdzi
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Štyri košické rodiny sa už tešia z nového bývania. Úsmev ako dar odovzdal ďalšie byty rodinám v núdzi. Na hranici chudoby žijú na Slovensku státisíce ľudí.

Na Slovensku je každá tretia rodina ohrozená chudobou. Podľa neziskovej organizácie rapídne vzrástol počet rodín v núdzi, ktoré už stratili alebo postupne strácajú strechu nad hlavou.

„Mnohé rodiny prichádzajú o svoje bývanie alebo nezvládnu komerčný nájom. Nám týždenne zaklope na dvere 20 takýchto rodín. Nie sme schopní pomôcť každému,“ ozrejmil manažér Úsmev ako dar pre východné Slovensko Radoslav Dráb.

Téme sa v spravodajstve RTVS venovala redaktorka Nikoleta Ferková:

V budove bola kedysi materská škola. Úsmev ako dar ju za pomoci investorov prerobil na dom, v ktorom budú bývať štyri rodiny s dvanástimi deťmi.

„Máme problém s bývaním, nemôžem mať svoje vlastné bývanie, lebo to by som musela vyhrať jackpot. A zase bývať v nájme v bloku v meste, tak to asi by som nezvládla, keď beriem len opatrovateľské,“ uviedla matka jednej z rodín, ktorým organizácia pomohla.

Ďalšou rodinou, ktorá sa zabývala v novom byte, je pani Terézia a jej dve vnučky. Dôchodkyňa o svoj byt prišla. Azyl dočasne našla v krízovom centre. „Mne sa páči veľmi. Už konečne sa nemusíme sťahovať z podnájmu do podnájmu,“ povedala pani Terézia.

Kedysi opustená budova len chátrala, v správe ju malo mesto Košice. Samospráva ju venovala neziskovej organizácii za účelom pomoci chudobným ľudom. Podľa Inštitútu pre výskum sociálno-ekonomických rizík chudoba ohrozuje každú domácnosť, ktorej mesačný príjem nepresiahne 500 eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny