Na hlavný obsah

M. Kotleba: Sme jednoznačne za vystúpenie z Európskej únie a NATO (rozhovor)

Skupiny ľudí, ktoré žijú v osadách, sa podľa neho stali nástrojom dlhodobého rozkrádania financií.

M. Kotleba: Sme jednoznačne za vystúpenie z Európskej únie a NATO (rozhovor)
Na snímke volebný líder strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko Marek Kotleba. Foto: RTVS

Strana Kotlebovci zastáva názor, že nariadenia Európskej únie ovplyvňujú život ľudí, a preto by toto zoskupenie chceli opustiť. „Sme jednoznačne za vystúpenie z Európskej únie a NATO,“ uviedol Marek Kotleba v predvolebnom rozhovore pre RTVS. Ako dôvod vystúpenia z NATO uviedol, že Severoatlantická aliancia nás zaťahuje do vojenských konfliktov.

Viac o plánoch ĽSNS sa dozviete v rozhovore nižšie.

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Vysielame stanoviská a názory politických strán a politických hnutí, ktoré sú súčasťou volebnej kampane pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky. Ich vyjadrenia nemožno považovať za stanoviská a názory RTVS.

Ak by ste mali vybrať niečo z programu vašej strany, na ktorú oblasť verejného života dávate najväčší dôraz?

Ľudová strana Naše Slovensko je založená na troch princípoch. Na sociálnom, národnom a kresťanskom a tieto princípy budeme uplatňovať v celom našom politickom programe strany.

Žijeme v období rastu životných nákladov, zvyšujú sa ceny energií, tovarov, služieb aj hypotéky. Ako tu vidíte úlohu štátu v pomoci ľuďom?

Štát v tomto musí pomôcť, keď ľuďom začnú narastať hypotéky, musí sa štát za nich postaviť. V programe našej strany máme, kde štát prevezme hypotéky, vytvoríme štátnu banku, ktorá bude vedieť takýmto spôsobom ľuďom pomôcť.

Práve rast životných nákladov vplýva negatívne práve na sociálne slabších občanov, na dôchodcov a na mladé rodiny. Mal by štát zvýšiť podporu týmto skupinám?

Každá mladá rodina je už sociálna a dôchodcovia sú celé roky úplne zanedbávaní. Musíme pomôcť mladým rodinám a dôchodcom, aby vedeli prežiť túto dobu, ktorá príde a aby tí ľudia, ktorí dlhodobo pracovali a pracujú, sa mali vždy lepšie ako tí, ktorí iba poberajú dávky.

Pozrime sa osobitne na marginalizované komunity v osadách, pretože tam stále pretrvávajú problémy. Ako tu vidíte úlohu štátu, aby im pomohol tak, aby sa to prejavilo aj v ďalších generáciách?

Skupiny ľudí, ktoré žijú v osadách, sa stali nástrojom dlhodobého rozkrádania financií, pretože cez tieto skupiny sa prepierajú peniaze z Európskej únie a zo štátu. Teraz je to 900 miliónov eur. Keby sa tieto peniaze použili na správny vývoj týchto skupín, tak títo ľudia už mohli úplne inak žiť. Program našej strany na to veľmi dobre myslí, chceme dať ľuďom prácu a veľa z tých ľudí, ktorí sú v osadách, sú nezamestnateľní, čiže musia vykonávať tú najjednoduchšiu prácu.

Prejdime na ďalšiu dôležitú tému. Viaceré medializované prípady otriasli v uplynulých rokoch dôverou v justíciu, ale aj v políciu a k prokuratúre. Aké kroky by ste urobili na ich úplné odpolitizovanie?

Musíme zrušiť Špecializovaný trestný súd Sr a špeciálnu prokuratúru. Potom sa musíme pozrieť aj na NAKA, pretože sa stala nástrojom politickej polície. Ak sa pozrieme do minulosti, tak práve v nacistickom Nemecku vznikali takéto súdy a polície, ktoré pracovali na represii ľudí.

Rusko vojensky napadlo Ukrajinu a Slovensko našich východných susedov podporuje vojensky aj humanitárne. Plánuje vaša strana pokračovať v tejto pomoci?

V prvom rade chceme pomáhať Slovákom a ľuďom, ktorí žijú na Slovensku. Nevidím budúcnosť v tom, že donekonečna budeme podporovať Ukrajinu. Musíme podporovať našich ľudí, aby tu dokázali prežiť a dokázali budovať svoje rodiny a život. Preto nevidíme zmysel v tom, aby sme podporovali Ukrajinu vojensky. Mohli by sme ju podporiť jedine humanitárne.

Čo by urobila vaša strana, ak by ste boli vo vláde a mohli by ste prispieť k vyjednávaniam o mieri na Ukrajine?

Slovensko je veľmi malý štát na to, aby mohlo ovplyvniť tie situácie, ktoré sa dejú. Môžeme ísť napríklad po vzore Maďarska, kde sa hovorí o vojenskej neutralite, čiže Slovensko, ak vystúpi z organizácie NATO, takto môžeme prispieť k mieru.

Ako vníma vaša strana Slovensko a jeho zahraničnopolitické priority?

Hovoríme jasnou rečou, neschovávame sa za referendá. Sme jednoznačne za vystúpenie z Európskej únie a NATO. NATO nás zbytočne zaťahuje do vojenských konfliktov, s ktorými vlastne Slovensko nemá nič spoločné. Takisto nariadenia Európskej únie ovplyvňujú život ľudí na Slovensku.

Zdravotníctvo je už dlhodobo na Slovensku problematickým rezortom. Čo by urobila vaša strana, aby sa zlepšila zdravotná starostlivosť o pacienta?

Zo zdravia ľudí sa nemôže robiť biznis. Chceme, aby zdravotníctvo bolo v rukách štátu. Aby finančné skupiny nezarábali na zdraví ľudí, čiže zdravotníctvo v rukách štátu a jedna štátna poisťovňa.

Čo by ste ponúkli mladým lekárom, ktorí odchádzajú do zahraničia, aby práve naopak ostávali na Slovensku?

Musíme motivovať študentov, aby študovali a musíme urobiť kroky na to, aby neboli slovenskí študenti vytláčaní študentami zo zahraničia. Systém chceme od začiatku reštaurovať. Chceme, aby slovenskí študenti mali na to podmienky a keď vychodia školy, aby ostali na Slovensku. Musíme sa na to pozrieť spôsobom štátnej lekárskej služby.

Prejdime k ekonomike, pretože ekonómovia varujú, že bez prijatia úsporných opatrení nebude možné zastaviť rast dlhu verejných financií. Aké sú vaše kroky na ich konsolidáciu?

Musíme si povedať, že peňazí je v štáte dosť, ale akým spôsobom sa míňajú? Pretože štátny dlh narastá od roku 1993, nie je to iba za posledné tri-štyri roky tejto vlády. Musíme konsolidovať tieto výdavky. Musíme sa pozrieť na mestá, na kraje, na inštitúcie. Chceme napríklad znížiť počet poslancov zo 150 na 100, pretože nevidíme zmysel v tom, aby na našom malom Slovensku bolo 150 poslancov.

Chceme sa pozrieť na financovanie mimovládnych skupín, ktoré na Slovensku pôsobia. Nechceme podporovať vojensky Ukrajinu, lebo to sú strašné miliardy. Ďalšia vec sú rôzne LGBT programy, ktoré by sme absolútne vylúčili z financovania.

Čo vám je bližšie pre zlepšenie stavu verejných financií, zvyšovanie daní alebo šetrenie na výdavkoch štátu?

Nechceme zvyšovať dane. Musíme sa pozrieť v prvom rade na to, ako sa s verejnými financiami narába, kde sú úniky. Pretože všetci dobre vieme, že to financovanie, či už je to napríklad na samosprávnych krajoch, je veľmi zaujímavé a ľudia by sa veľmi divili, keby videli, kde vlastne tie peniaze idú. Chceme jednoznačne znížiť zaťaženie občanov.

V niektorých odvetviach Slovensko stráca schopnosť konkurovať zahraničným firmám. Čo by ste urobili, aby ste zlepšili to podnikateľské prostredie na Slovensku?

Už dávnejšie sme začali hovoriť o tom, že chceme zrušiť DPH. Ak by sa vám podarilo zrušiť DPH, tak podnikateľské prostredie by bolo veľmi zaujímavé aj pre domácich a zahraničných investorov.

Ako vnímate zamestnávanie cudzincov v slovenských firmách? Mal by sa tam zjednodušiť administratívny proces pri ich prijímaní do zamestnania?

Nevidím v tom význam, aby sme zamestnávali cudzincov, pretože na Slovensku máme armádu nezamestnaných, ktorí mnohokrát iba poberajú dávky a nemajú absolútne záujem sa zaradiť do nejakého pracovného procesu, pretože ich prácou je väčšinou robenie detí. My chceme najprv zamestnať nezamestnaných, ktorí sú na Slovensku a až potom, ak by sme nemali takýto potenciál, môžeme sa pozrieť na zamestnávanie cudzincov.

Prejdime na tému životného prostredia, ktorá sa stáva veľmi diskutovanou. Sú to napríklad medvede a polemiky vyvoláva aj zonácia národných parkov, donedávna to bol nadmerný výrub lesov. Čo by ste zdôraznili z vášho programu pre túto oblasť?

Odmietame európsku zelenú dohodu, pretože nariadenia, ktoré Európska únia predstavuje, sú absolútne nezmysly. Chceme sa pozrieť, aby suroviny, ktoré sú na Slovensku, ostali na Slovensku. Chceme zakázať vývoz dreva ako strategickej suroviny do zahraničia. Bola to veľmi diskutovaná téma a vidíme, že ľudia, ktorí o tom najviac hovorili, sú najväčší vývozcovia dreva do zahraničia. Chceme zakázať predaj minerálnych prameňov do zahraničia aj predaj pôdy cudzincom.

Keď ste spomínali medvede, chceme sa pozrieť na to, aby ľudia mohli chrániť svoje rodiny a blízkych, ak majú strelnú zbraň, aby sa ju nemuseli báť použiť, pretože vidíme, že ak niekto takúto zbraň použil, tak sú voči nemu vedené represie štátu.

Ostaňme ešte v téme životného prostredia. Európska únia chce do roku 2030 zdvojnásobiť energiu z obnoviteľných zdrojov. Na Slovensku má najväčší podiel na výrobe elektriny jadro. Ako vnímate podporu štátu pre väčšie využitie obnoviteľných zdrojov?

Vidíme budúcnosť v jadre, ak sú obnoviteľné zdroje, môžeme ich brať ako doplnok. Najsmutnejšie je to, že odstavením jadrových blokov elektrárne sme sa stali závislými od Európskej únie. V prvom rade chceme zrušiť to, aby sa obchodovalo s elektrickou energiou na burze. Ak Slovensko bude energeticky samostatné a nebude musieť kupovať energiu na burze, kde sa špekuluje s cenami, že my predáme energiu za 30 eur a kúpime 130 eur, to je absolútny nezmysel.

Vidíme to v jadre a elektrárne a strategické podniky v rukách štátu.

Štáty Európskej únie schválili pravidlá na ukončenie predaja áut na benzín a naftu do roku 2035. Dá sa teda očakávať postupný prechod na elektromobily. Ako to vníma vaša strana?

Je to absolútny nezmysel, pretože elektrická sieť na to nie je nastavená. Elektrická energia je strašne drahá a drancovanie životného prostredia na získanie nerastných surovín pre výrobu batérií. Chceme podporovať alternatívne palivá a v elektromobilite zatiaľ nevidíme význam.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko