Na hlavný obsah

Šesť podnikov s najvyššou produkciou skleníkových plynov dostane takmer pol miliardy na zelené investície

Pôvodne mala byť výška pomoci nižšia.

Šesť podnikov s najvyššou produkciou skleníkových plynov dostane takmer pol miliardy na zelené investície
Zľava sklárne spoločnosti RONA, U. S. Steel v Košiciach a papiereň Mondi v Ružomberku. Foto: TASR/koláž RTVS

Šesť podnikov, ktorých produkcia skleníkových plynov je najvyššia na Slovensku, dostane spolu 470 miliónov eur na technologickú modernizáciu svojej výroby. Uviedli to minister životného prostredia Milan Chrenko a minister hospodárstva Peter Dovhun na utorkovej (12. 9.) tlačovej konferencii k ukončenie výzvy na dekarbonizáciu slovenského priemyslu.

Úspešnými žiadateľmi o túto finančnú podporu bol košický U.S. Steel, Duslo Šaľa, bratislavský Slovnaft, Mondi v Ružomberku, sklárne Rona a Danucem Rohožník. Rezorty v rámci zelenej modernizačnej investície podporia spolu sedem projektov týchto šiestich podnikov.

Cieľom výzvy je do roku 2030 ušetriť tri milióny ton emisií oxidu uhličitého ročne. „Je to také množstvo emisií, ktoré vyprodukujú vykurovacie zariadenia vo všetkých slovenských domácnostiach za rok,“ vysvetlil minister Chrenko.

Pôvodne sa hovorilo o investícii vo výške 350 miliónov eur. Projekty, ktoré záujemcovia predkladali, boli podľa ministra životného prostredia vysokej kvality, a tak sa rezorty dohodli na navýšení pomoci.

Týchto šesť podnikov produkuje najviac emisií skleníkových plynov

Najväčší projekt a najväčšie zníženie emisií sa dosiahne v U.S. Steel Košice. V rámci projektu v hodnote 300 miliónov eur podnik vybuduje novú valcovňu, ktorú bude poháňať elektrina.

Duslo Šaľa dostane na svoj projekt, v rámci ktorého bude vo veľkom vyrábať zelený vodík ako prvý podnik na Slovensku, 58 miliónov eur.

Rafinéria Slovnaft ako jediná uspela s dvoma projektami, na ktoré dostane podporu na viaceré modernizačné projekty vo výške 44 miliónov eur. „Bude sa elektrifikovať, budovať nová pec aj efektívnejšie vyrábať elektrina priam v tejto fabrike,“ priblížil generálny riaditeľ sekcie zmeny klímy a ochrany ovzdušia Milan Zvara.

Spoločnosť Duslo Šaľa.
Spoločnosť Duslo Šaľa. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Dekarbonizovať svoju výrobu bude aj ružomberská papiereň Mondi. Investíciu vo výške 30 miliónov eur dostane na to, že bude namiesto zemného plynu na časť svojich procesov využívať udržateľnejší bioplyn.

Úspešným žiadateľom je aj skláreň Rona, ktorá bude inovatívne vyrábať sklené výrobky a taviť sklo pomocou nových elektrických oblúkových pecí. Na to dostane finančnú pomoc 28 miliónov eur.

Šesticu slovenských podnikov s najvyššou produkciou skleníkových plynov, ktorá získa podporu zelenej modernizácie, je Danucem Rohožník. Na viacero technologických zmien dostane podporu vo výške 10 miliónov eur.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika