Na hlavný obsah

Potravinári sa dočkali odvodovej úľavy. Za svojich zamestnancov budú platiť nižšie sociálne odvody

Avšak, len po dobu šesť mesiacov.

Potravinári sa dočkali odvodovej úľavy. Za svojich zamestnancov budú platiť nižšie sociálne odvody
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Potravinári sa dočkali odvodovej úľavy. Šesť mesiacov budú za svojich zamestnancov platiť nižšie sociálne odvody. Opatrenie sa týka zamestnávateľov vo viacerých odvetviach.

Z októbrových miezd už budú potravinári platiť nižšie sociálne odvody. A to nielen za tých, ktorí sa priamo podieľajú napríklad na starostlivosti o dojnice, ale za všetkých zamestnancov vo firme.

„Celková suma dočasného krízového rámca nesmie presiahnuť 250-tisíc eur v prípade poľnohospodárskej prvovýroby, ďalej 300-tisíc eur v sektore rybolovu a akvakultúry a dva milióny v oblasti spracovania a odbytu poľnohospodárskych výrobkov,“ spresnil hovorca Sociálnej poisťovne Martin Kontúr.

Odvodovej úľave pre potravinárov sa venovala redaktorka RTVS Monika Maťová:

Zákon o odvodovej úľave pre potravinárov je platný už od augusta. Sociálna poisťovňa však musela počkať, kým opatrenie odobrí Európska komisia.

„Za mesiace august a september 2023 platia dotknuté subjekty, teda potravinári odvody v plnej výške ako platili pred 1. augustom a bude sa to riešiť vratkami z tohto poistného,“ dodal Kontúr.

O vrátenie poistného za august a september netreba žiadať. Zo všetkého najskôr treba vyplniť včas a správne Vyhlásenie na stránke Sociálnej poisťovne. Nie je vylúčené, že základné potraviny dočasne zlacnejú.

„Odbytové ceny potravín budú o niečo nižšie na tú danú dobu tých šesť mesiacov. My samozrejme nevieme predpokladať čo to spraví s celou tou výslednou spotrebiteľskou cenou na pultoch,“ vysvetlila hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová

„Ak dodávatelia prídu so znížením nákupných cien, tak nevidíme dôvod, prečo by z toho neprofitovali ďalej aj spotrebitelia, či už stabilizáciou ceny alebo samotným aj znížením ceny,“ dodal predseda Slovenskej aliancie moderného obchodu Martin Krajčovič.

Zamestnávateľom v prípade potreby pomôžu pracovníci Sociálnej poisťovne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika