Na hlavný obsah

Prvý slovenský kódex vedeckej integrity a etiky bude riešiť plagiátorstvo, obťažovanie i bossing

Fenoménom sa stáva aj umelá inteligencia a jej vplyv.

Prvý slovenský kódex vedeckej integrity a etiky bude riešiť plagiátorstvo, obťažovanie i bossing
Na ilustračnej snímke študenti vysokej školy. Foto: RTVS

Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR predložilo do medzirezortného pripomienkového konania Kódex vedeckej integrity a etiky na Slovensku. Ten bude zásadným spôsobom riešiť otázky etiky v akademickom prostredí vrátane plagiátorstva, obťažovania či bossingu.

Akademické a vedecké inštitúcie, ale aj široká verejnosť, sa môžu do 5. októbra 2023 zapojiť do kreovania jeho konečnej podoby.

Zvyšovanie kvality kultúry v akademickom prostredí či identifikovanie a predchádzanie neetickému správaniu aktérov na akademickej pôde, to sú hlavné zámery pripravovaného kódexu.

Medzi najčastejšie javy neetického správania v akademickom prostredí patrí plagiátorstvo, obchádzanie správnych vedeckých postupov a publikovania výsledkov práce. Ale tiež ponižovanie medzi akademickými pracovníkmi, či študentov pedagógmi. Ale aj sexuálne obťažovanie v akademickom prostredí, pracovná šikana zamestnancov (bossing), či cielené spomaľovanie kariérneho postupu „nepohodlných“ zamestnancov.

Samostatným fenoménom sa aktuálne stáva aj umelá inteligencia a jej vplyv na práce v akademickom prostredí. Prax a odhalené medializované prípady naznačujú mnohé nedostatky etického správania aj v slovenskom akademickom prostredí.

V tejto súvislosti pristúpil rezort školstva k systémovému riešeniu. Novela zákona o štátnej podpore výskumu a vývoja z roku 2022 zaviazala ministerstvo vypracovať národný etický kódex.

„Kódex je spoločným vyjadrením etických záväzkov a požiadaviek výskumnej integrity. Tie budú tvoriť záväzný rámec pre identifikáciu a riešenie prehreškov a zlyhaní v akademickom priestore, teda nielen v oblasti bezprostrednej realizácie výskumu, ale tiež v oblasti vysokého školstva ako takého, keďže vysoké školy sú primárne vedeckými inštitúciami a majú poslanie vytvárať a sprostredkúvať študentom aktuálne vedecké poznanie. Zároveň bude Kódex tiež záväzný pre všetky štátne alebo súkromné organizácie a inštitúcie, ktoré plánujú, hodnotia, vykonávajú, publikujú alebo financujú vedecký výskum a vývoj na území SR,“ vysvetľuje Michal Fedák, štátny tajomník MŠVVaŠ SR pre vedu, výskum a vysoké školstvo.

Zvýšenie kvality a dôveryhodnosti

Poslaním Kódexu je prispievať k dodržiavaniu etických požiadaviek, predchádzať neetickému a nečestnému konaniu a správaniu v oblasti vedy, výskumu a vývoja, a tým pôsobiť na zvyšovanie ich kvality a dôveryhodnosti.

„Bez uplatňovania etických princípov veda a výskum čelia nedôvere zo strany spoločnosti, ich spochybňovaniu, či zľahčovaniu záverov, čo okrem iných negatívnych javov v extrémnych prípadoch prispieva k tvoreniu a šíreniu hoaxov a poloprávd. Z dlhodobého hľadiska to prispieva k nesprávnym rozhodnutiam spoločnosti smerom ku katastrofám – či už sa pozrieme na výsledky úmrtnosti počas pandémie koronavírusu u nás, alebo na hrozby nadchádzajúcej klimatickej zmeny,“ dodáva Fedák.

Kódex nadväzuje na platnú domácu a medzinárodnú, predovšetkým európsku legislatívu, ako aj na obdobné domáce a medzinárodné dokumenty. V oblasti vedy, výskumu, vývoja a akademickej činnosti uplatňuje a rozvíja všeobecne prijímané etické hodnoty, princípy a normy.

Kódex aktuálne predložil rezort školstva do medzirezortného pripomienkového konania. Akademické a vedecké inštitúcie, ale aj široká verejnosť sa tak môžu do 5. októbra 2023 zapojiť do kreovania jeho konečnej podoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko