Na hlavný obsah

Slovensko podporí Ukrajincov pri odmínovaní krajiny, vojakom poskytneme výcvik

Ukrajina je momentálne najviac zamínovaná krajina sveta.

Slovensko podporí Ukrajincov pri odmínovaní krajiny, vojakom poskytneme výcvik
Odmínovací stroj Božena. Foto: RTVS

Slovenská armáda poskytne ukrajinským vojakom odmínovací výcvik. Pridáme sa tak ku Koalícii pre podporu odmínovania Ukrajiny. Jej vznik oznámil litovský minister obrany ešte v júli.

Ukrajina je momentálne najviac zamínovaná krajina sveta. Vojaci nachádzajú na jednom štvorcovom metri päť mín. Pomôcť by mala kontaktná skupina na odmínovanie Ukrajiny, ku ktorej sa pridá aj Slovensko.

Podľa ministra obrany Martina Sklenára robia naše Ozbrojené sily SR takýto výcvik pomerne často. „Berieme to možno ako štandardnú vec, ktorou vieme veľmi dobre prispieť práve k schopnosti Ukrajiny odmínovať nielen pre bojové aktivity, ale predovšetkým pre obnovenie mierového života a ekonomický rozvoj krajiny po oslobodení,“ povedal Sklenár.

Téme sa venoval redaktor RTVS Andrej Bálint:

Ukrajina čelí na frontovej línii viacerým problémom. Jedným z nich je aj nedostatok vybavenia na jej odmínovanie. „A nie sú ani kapacity na to, aby odmínovanie fungovalo. Potrebujeme cvičiť ukrajinských vojakov na odmínovanie, pretože to je absolútne kľúčové, aby dokázali postupovať cez línie ruskej obrany,“ uviedol veľvyslanec a stály predstaviteľ Slovenska pri NATO Peter Bátor.

Okrem samotného výcviku by Ukrajine mohli pomôcť ďalšie ťažké mechanizmy z krajín Severoatlantickej aliancie.

Slovensko už poslalo desať takýchto strojov

Slovensko už na Ukrajinu poslalo desať odmínovacích strojov Božena rôznej generácie. „Je tu vlastne diaľkový ovládač, ktorý je schopný stroj ovládať z piatich kilometrov. Samotné odmínovanie ale nemôže prebiehať na takú vzdialenosť, keďže vy musíte ten stroj vidieť vizuálne počas celej práce,“ vysvetlil vojak ženijnej čaty Sereď Lukáš Reisinger.

Budúci operátor je schopný nadobudnúť základné vedomosti v priebehu dvoch týždňov výcviku. „Myslím, že momentálne asi je iniciatíva na strane Ukrajincov a majú aj konkrétne rokovania s dodávateľom Boženy,“ odpovedal minister obrany na otázku, či na Ukrajinu pošleme ďalšie Boženy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko