Na hlavný obsah

Ukrajina nie je pripravená na vstup do NATO, tvrdí portál Politico

Vysvetľuje aj dôvody.

Ukrajina nie je pripravená na vstup do NATO, tvrdí portál Politico
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a vlajka NATO. Foto: TASR/AP, Dano Veselský, koláž RTVS

Americký portál Politico vysvetľuje dôvody, prečo podľa neho nie je Ukrajina stále pripravená na to, aby sa stala členom Severoatlantickej aliancie (NATO). Podľa neho je NATO navrhnuté tak, aby chránilo už existujúce demokracie, ale nedokáže demokraciu presadzovať priamo v štátoch.

Ak sa teda krajina stane menej slobodnou a je členom Aliancie, NATO si s tým nevie celkom poradiť. Príkladom sú Turecko a Maďarsko, ktoré nielenže majú v rámci štruktúr aliancie dobré postavenie, ale ešte si ho zlepšili výmenou za to, že dovolia vstúpiť do NATO Švédsku.

Odborníci tvrdia, že invázia urobila z Ukrajiny bojovníka demokracie prevereného bojom a preto hodného členstva v NATO. Podľa tohto názoru práve to obnoví demokraciu v krajine, všíma si americký portál Politico. Tento argument však podľa neho nie je správny.

Charta aliancie síce môže od svojich kandidátov vyžadovať, aby podporovali slobodu a právny štát, po vstupe krajiny do štruktúr však nedokáže zabrániť demokratickému spiatočníctvu.

„Na druhej strane, ak aliancia nebojuje za ochranu demokracie, tak na čo vôbec je?“ pýta sa Politico. Podľa neho má Ukrajina ešte stále dosť problémov, ktoré ukazujú, že nie je na členstvo pripravená.

Aj keď Volodymyr Zelenskyj spravil veľké pokroky v boji proti korupcii, ukázalo sa napríklad, že sa snažil zastaviť kandidatúru kyjevského starostu Vitalija Klička v prezidentských voľbách, ktoré sa budúci rok aj tak nebudú nakoniec konať.

Severné Macedónsko sa na členstvo v NATO pripravovalo 20 rokov. Bosna a Hercegovina osem. Aj keď je pravda, že Kyjev vedie zničujúci konflikt o prežitie, ak sa Ukrajina stane členom aliancie teraz, nebude mať dostatočný stimul na dlhodobé posilnenie demokracie, dodáva Politico na záver.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet