Na hlavný obsah

Vandali v Košiciach poškodili automaty na cestovné lístky. Škody sú vysoké a opravy potrvajú niekoľko týždňov

Výška škody je zhruba 1500 eur na každý automat.

Vandali v Košiciach poškodili automaty na cestovné lístky. Škody sú vysoké a opravy potrvajú niekoľko týždňov
Automat na cestovné lístky. Foto: RTVS

Vandali v Košiciach poškodili viaceré automaty na cestovné lístky. Dopravný podnik ráta škody v tisícoch eur. Cestujúci teraz musia čakať, kým automaty opravia. Škody sú vysoké a opravy potrvajú aj niekoľko týždňov.

„V uplynulom období evidujeme štyri poškodené automaty vandalmi. Výška škody je zhruba 1500 eur na každý automat, my to rátame samozrejme predbežne,“ povedala hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice Vladimíra Bujňáková.

Automat niekto poškodil neznámym predmetom. Jeho oprava môže trvať aj niekoľko mesiacov. „Automat potrebujeme odoslať na expertízu do Bratislavy, kde sídli dodávateľ automatov. Potrebujeme dostať aj náhradné diely, ktoré obvykle nie sú skladom,“ pokračovala Bujňáková.

Téme sa venoval redaktor RTVS Ondrej Behún:

„Polícia prípady poškodenia automatov eviduje a postup vo vyšetrovaní závisí od viacerých faktorov,“ uviedla hovorkyňa KR PZ v Košiciach Lenka Ivanová.

V Prešove evidujú pokusy o poškodenie automatov ojedinele. V Bratislave od začiatku tohto roka evidujú štyri poškodené automaty. Škodu určili na viac ako 2500 eur bez DPH.

„Tri poškodenia súviseli s pyrotechnikou, jedno poškodenie bol pokus o vlámanie,“ sumarizoval hovorca Dopravného podniku Bratislava Martin Chlebovec.

Počet poškodených automatov v hlavnom meste klesá aj vďaka kamerám. V Košiciach monitoruje automaty centrálny dispečing. „Kolegovia vedia monitorovať v reálnom čase dianie na jednotlivých zastávkach, respektíve miestach, kde sú automaty nainštalované,“ vysvetlila hovorkyňa Dopravného podniku mesta Košice.

Za útokom môže byť túžba zaujať

Za útokmi na automaty môže byť snaha získať z nich peniaze alebo podľa psychologičky aj túžba zaujať.

„Predpokladám, že sa jedná o mladých ľudí alebo skupiny, ktoré istým spôsobom dávajú najavo ani nie nejaký odkaz celospoločenský, ale skôr sa chcú presadiť a v tej skupine zaujať,“ myslí si psychologička Monika Piliarová.

Dopravné podniky tiež upozorňujú, že automaty sú pravidelne vyprázdňované a nenachádza sa v nich väčší obnos financií.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny