Na hlavný obsah

Vozidlá s ruskými poznávacími značkami do Poľska neprejdú, krajina sa opatrením pripája k iným európskym štátom

Informoval o tom tamojší minister vnútra.

Vozidlá s ruskými poznávacími značkami do Poľska neprejdú, krajina sa opatrením pripája k iným európskym štátom
Ilustračná snímka ruskej poznávacej snačky. Foto: Unsplash

Poľsko od nedele zakáže vjazd autám s ruskou poznávacou značkou, informoval dnes podľa médií poľský minister vnútra. Rovnaký krok v predchádzajúcich dňoch oznámili aj Fínsko, Litva, Lotyšsko a Estónsko.

Poľsko tak reaguje na vyjadrenia Európskej komisie, ktorá v uplynulých dňoch objasnila pravidlá týkajúce sa zákazu dovozu automobilov a osobných vecí z Ruska.

Sankcie, ktoré EÚ prijala proti Moskve kvôli jej invázii na Ukrajinu, sa podľa EK vzťahujú na všetky autá z Ruska, teda tiež na tie, ktorými cestujú ľudia a ktoré na územie Európskej únie vstupujú iba dočasne. Dôvodom je snaha zabrániť obchádzaniu sankcií.

„Je to ďalší prvok sankcií proti Rusku a občanom tohto štátu kvôli brutálnej vojne proti Ukrajine,“ uviedol minister Mariusz Kamiński podľa serveru Onet.pl.

„V súlade s pokynmi Európskej komisie o zákaze vjazdu áut zaregistrovaných v Rusku na území Európskej únie bude zákaz na hraniciach Poľska platiť od nedele (17. 9.), do platnosti vstúpi od polnoci,“ povedal minister na tlačovej konferencii usporiadanej na hraničnom priechode v Terespolu.

„Zákaz sa už skôr týkal ruských kamiónov. Teraz dokončujeme túto vec. Žiadny ruský automobil do Poľska nevcestuje, „povedal minister. Dodal, že zákaz sa vzťahuje na všetky ruské autá, či už využívané na komerčné účely, alebo súkromne, a nezáleží na tom, či majiteľom vozidla je Rus, alebo občan inej krajiny.

„Platí zásada, že auto zaregistrované v Rusku nemá právo vstúpiť do Poľska,“ zdôraznil a dodal, že „ruský štát je v súčasnosti hrozbou pre medzinárodnú bezpečnosť“.

Poľsko patrí k hlavným spojencom Ukrajiny od vpádu ruských vojsk do susednej krajiny z vlaňajšieho februára. na odstrašenie Ruska pred prípadným útokom aj na Poľsko začala Varšava veľkorysú modernizáciu svojich ozbrojených síl vrátane veľkých nákupov zbraní v zahraničí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet