Na hlavný obsah

Ak nová vláda nič neurobí, ceny plynu a elektriny pre domácnosti stúpnu o desiatky percent

Úradnícka vláda pripravila opatrenia, ktoré by tomu mohli zabrániť.

Ak nová vláda nič neurobí, ceny plynu a elektriny pre domácnosti stúpnu o desiatky percent
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Úradnícka vláda pripravila opatrenia, ktoré by v budúcom roku mohli zabrániť vysokému nárastu cien energii. Domácnostiam, ktoré na všetko používajú elektrinu, by náklady narástli o 35 eur mesačne. Tí, ktorí používajú plyn na ohrev vody a vykurovanie, by si mesačne priplatili o 40 eur. Je na budúcej vláde, či návrhy úradníkov aj využije.

V týchto dňoch ľudia dostávajú účty za energie za tento rok. No už teraz ministri riešia, ako to bude v tom budúcom. Ak by vláda nič neurobila, ceny za elektrinu by porástli o 80 a pri plyne o 100 percent. Ak by ponechala súčasné ceny, štátny rozpočet by to stálo jeden a pol miliardy eur.

„Udržiavať ceny dlhodobo na rovnakej úrovni pri tom, kde sa dnes pohybujú ceny komodít, je neudržateľné,“ konštatoval štátny tajomník ministerstva hospodárstva Branislav Sušila.

Pri plošných opatreniach, ktoré pre domácnosti navrhla poverená vláda, by sme sa extrémnym scenárom mohli vyhnúť.

„Uvažujeme o 20-percentnom náraste koncových cien v rámci elektriny, približne rovnakom náraste koncových cien plynu. A v prípade centrálneho zásobovania teplom, maximálny nárast ceny tepla nesmie presiahnuť 20 eur za megawatthodinu,“ dodal Sušila.

Nová vláda bude musieť brať ohľad na štátnu pokladnicu

Budúca vláda môže ešte navyše pomôcť vybraným odberateľom, napríklad nízkopríjmovým domácnostiam. Analytik si myslí, že by bolo najlepšie oba modely skombinovať.

„Výzva bude, podľa akých kritérií adresnú pomoc nastaviť. Podľa akého kľúča povedať, aká domácnosť dotáciu, príspevok potrebuje a ktorá nie,“ vyhlásil analytik energie-portal.sk Radovan Potočár.

Cene energií sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Emília Tóth Lengyelová:

Nová vláda bude musieť pri výbere vhodného modelu brať ohľad na štátnu pokladnicu aj blížiaci sa koniec roka. „Návrhy sú realistické aby sme mohli naštartovať od budúceho roka,“ uviedol štátny tajomník rezortu financií Branislav Reľovský.

„Niektoré sofistikované nástroje pomoci možno nebude možné do 1. januára zaviesť do praxe. Najmä pri adresnej pomoci. Tam sa bavíme o tom, čo to znamená na strane informačných systémov, na strane ľudí, koľko by sa to muselo venovať,“ skonštatoval Sušila.

Nominantka na post ministerky hospodárstva nechce opatrenia hodnotiť, pokiaľ prezidentka nevymenuje novú vládu.

„Prvé stretnutia ktoré budem mať budú predstavitelia SPP, ZSSE, SSE, VSE, ÚRSO a po týchto rokovaniach vám oznámime aj to, akým spôsobom to budeme riešiť,“ povedala poslankyňa NR SR Denisa Saková.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika