Na hlavný obsah

Finančná správa odhalila ďalšiu prevádzku, ktorá vydávala falošné pokladničné doklady

Prevádzku predtým monitorovali v rámci skrytých nákupov.

Finančná správa odhalila ďalšiu prevádzku, ktorá vydávala falošné pokladničné doklady
Ilustračná snímka vydávania pokladničného dokladu. Foto: Unsplash

Majiteľ reštaurácií v Bratislavskom kraji vydával zákazníkom falošné pokladničné doklady. Ako informovala hovorkyňa Finančného riaditeľstva Martina Rybanská, podvodné praktiky odhalili kontrolóri finančnej správy. Dve prevádzky najprv monitorovali v rámci skrytých nákupov a v rámci kontrolnej akcie zabezpečili celú pokladničnú sieť podnikateľa.

Pri kontrole na predajných miestach kontrolóri zistili, že pokladničnú sieť podnikateľa tvoria online registračné pokladnice. „Pokladničné doklady vydávané za prijaté tržby označovali ako ‚Priebežné účty‘. Vyhotovovali ich na zariadení, ktoré tvoril počítač a tlačiareň, pričom v danom zariadení nebolo žiadne chránené dátové úložisko,“ uviedla Rybanská. Celkovo finančná správa zabezpečila sedem online registračných pokladníc. Všetky zaistené pokladnice dajú na technickú expertízu.

Podnikateľ je podozrivý zo spáchania správneho deliktu, nakoľko prijatá tržba bola na základe falošného pokladničného dokladu.

„Tiež vzniklo dôvodné podozrenie z toho, že pokladnice nespĺňali zákonom stanovené požiadavky týkajúce sa vydaných pokladničných dokladov a ukladania údajov do chráneného dátového úložiska,“ poznamenala Rybanská. Na základe zdokumentovaných zistení hrozí podnikateľovi pokuta od dvoch až do desaťtisíc eur za každú prevádzku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny