Na hlavný obsah

Strany budúcej vládnej koalície diskutujú o rezortoch. Na pevný menoslov ministrov je priskoro, hovorí politológ

Robert Kaliňák považuje medializované správy za nepresné.

Strany budúcej vládnej koalície diskutujú o rezortoch. Na pevný menoslov ministrov je priskoro, hovorí politológ
Na snímke členovia novej koalície. Foto: TASR/Jaroslav Novák

Po spečatení spolupráce začínajú strany Smer, Hlas a SNS diskutovať o tom, kto povedie jednotlivé rezorty vlády. Kuloárne zoznamy možných ministrov nechcú komentovať. Podľa politológa budúce koaličné strany ešte nie sú dohodnuté na definitívnom zložení kabinetu.

Robert Kaliňák si myslí, že medializované správy o tom, kto obsadí konkrétne ministerstvo nie sú presné. Tvrdí však, že niektoré mená by vzhľadom na ich politické pôsobenie mohli byť reálne. „Tak je relatívne jednoduchý náhľad na to, že či sa bude uchádzať Erik Tomáš o sociálne veci alebo niekto od nás. To isté platí v ďalších rezortoch,“ povedal Robert Kaliňák.

Téme sa v reportáži venoval redaktor RTVS Jakub Horáček:

„My máme silného Laca Kamenického, tak nepredpokladám, že by ste tipovali Laca Kamenického na pôdohospodárstvo, naopak Richard Takáč by sa mohol venovať pôdohospodárstvu a životnému prostrediu inak ako práve tam, a nie financiám,“ dodal.

Robert Kaliňák je zároveň presvedčený, že o pár dní budú rokovania o zložení vlády uzavreté. Možní nominanti strán sa zatiaľ k tomu, či sa budú uchádzať o post ministra, vyjadriť nechceli.

Na menoslov ministrov treba ešte čakať

„V strane sme sa dohodli, že kým nie sú ukončené všetky procesy, nebudeme sa vyjadrovať,“ uviedol podpredseda strany Hlas Erik Tomáš. Podľa politológa je prirodzené, že sa v rámci diskusií o tom, ako bude vyzerať nová vláda, sa na verejnosť dostávajú mená z vedenia politických strán. Myslí si však, že v tomto okamihu je predčasné odhadovať konkrétne mená.

„Treba to brať s rezervou, pretože tie politické strany ešte presne nemajú rozdelené konkrétne ministerstvá, zjavne sa o nich ešte vyjednáva. Ten pevný menoslov ministrov, definitívny, by som si počkal dokým sa Robert Fico stretne s prezidentkou,“ priblížil politológ Miroslav Řádek.

Michal Řádek predpokladá, že prezidentka Zuzana Čaputová môže odmietnuť niektoré nominácie Roberta Fica. V takom prípade bude podľa neho záležať na ďalšej komunikácii medzi predsedom Smeru a hlavou štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko