Na hlavný obsah

Rusko si predvolalo zástupcu Česka v Moskve, vyjadrilo nesúhlas s postojom Prahy k útoku na obec Hroza

Ako dôvod uviedla "reakciu na nedávny demarš českého ministerstva zahraničných vecí".

Rusko si predvolalo zástupcu Česka v Moskve, vyjadrilo nesúhlas s postojom Prahy k útoku na obec Hroza
Na snímke rodinní príslušníci kladú kvety k pamätníku obetí, ktoré zahynuli po ruskom útoku na dedinu Hroza Foto: TASR/AP

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v sobotu oznámilo, že si tento týždeň predvolalo zástupcu českého veľvyslanectva v Moskve, aby mu vyjadrilo nesúhlas s postojom Prahy k nedávnemu útoku na ukrajinskú obec Hroza. Informovala agentúra Reuters.

Ruská diplomacia vyhlásila, že českého diplomata si predvolala v utorok 17. októbra. Ako dôvod uviedla „reakciu na nedávny demarš českého ministerstva zahraničných vecí“.

ČR si minulý týždeň predvolala ruského veľvyslanca v Prahe Alexandra Zmejevského. Taktiež aj jeho zástupcu v súvislosti s útokom na civilistov v ukrajinskej obci Hroza.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí priblížilo, že českému diplomatovi dôsledne formulovalo „ruskú pozíciu k situácii na Ukrajine, a to aj v kontexte ukrajinských výmyslov, ktoré Praha zachytila o údajnom zapojení“ ruskej armády do útokov na civilnú infraštruktúru v obci Hroza.

Raketa začiatkom októbra zasiahla kaviareň a potraviny v Hroze, keď sa ľudia schádzali na spomienkovej udalosti venovanej padlému ukrajinskému vojakovi.

Ide o jeden z útokov, pri ktorom zahynulo najviac civilistov a zároveň aj o najsmrteľnejší útok v Charkovskej oblasti od začiatku ruskej invázie. Zahynulo pri ňom 59 ľudí. Kremeľ po útoku zopakoval, že ruská armáda neútočí na Ukrajine na civilné objekty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet