Na hlavný obsah

Šimečka opísal vyjednávanie s Hlasom a to, ako mal vyzerať kompromis na ministerstve vnútra

PS nerezignuje na svoj program a hodnoty ani v opozícií.

Šimečka opísal vyjednávanie s Hlasom a to, ako mal vyzerať kompromis na ministerstve vnútra
Predseda Progresívneho Slovenska Michal Šimečka. Foto: RTVS

Líder Progresívneho Slovenska Michal Šimečka zdôraznil, že jeho strana bude mať v parlamente záujem o kontrolné výbory, ak im to koalícia umožní. Povedal to v stredu (11. 10.) v relácii Otvorene s Annou Vargovou v Rádiu Slovensko.

Ponuky strany PS, ktoré dali Hlasu a Petrovi Pellegrinimu boli maximálne veľkorysé. „Rozhodnutie vzdať sa predsedu vlády ukázalo všetkým, že to myslíme vážne a že chceme urobiť všetko preto, aby nevznikla vláda Roberta Fica a že nám nejde o osobné mocenské ambície,“ povedal.

Na začiatku neformálnych diskusií nezaznela od strany Hlas požiadavka na post predsedu vlády alebo iných rezortov. „V momente, keď padla, PS do 24 hodín reagovalo, že som pripravený sa toho vzdať, aby sme posunuli vyjednávania ďalej. Myslím, že to malo pozitívny efekt aj na premýšľanie vnútri KDH. Deň na to predsedníctvo KDH jednoznačne podporilo ďalšiu snahu o štvorkoalíciu,“ povedal Šimečka.

„Všetky tri strany PS, KDH a SaS podporovali a mali vôľu rokovať o štvorkoalícii. Ten, kto tú vôľu nemal, bol nakoniec Peter Pellegrini, ktorý ani nereagoval na našu ponuku na predsedu vlády 4-5 dní,“ dodal.

Pellegrini rokovať nechcel

Pri rezorte vnútra bola strana PS ochotná rokovať a urobiť kompromis, že by ho riadil niekto mimo PS a Hlasu. „Je to mimoriadne citlivá vec vzhľadom na to, čo sa tu dialo posledné roky. Vzhľadom na vyšetrovania aj ľudí blízkych Smeru a Hlasu,“ skonštatoval.

Peter Pellegrini rokovať nechcel, neprišla žiadna reakcia a bol rozhodnutý, že pôjde s Robertom Ficom. „Bola to ponuka pre stranu Hlas, aby si vybrala budúcnosť, aby ukázala strana a Peter Pellegrini, že malo zmysel to, že sa odčlenili od Smeru. On si namiesto toho vybral minulosť a Roberta Fica. Rešpektujem to, mrzí ma to, ale je to jeho voľba,“ vyhlásil.

Progresívne Slovensko v opozícií nebude rezignovať

Strana PS ani v opozícií nerezignuje na program a hodnoty, s ktorými kandidovala vo voľbách. „Budeme sa snažiť o koordináciu v opozícii. Nebudeme útočiť a vykrikovať, práve naopak. Budeme slušní, normálni a odborní, tak ako počas kampane,“ vyhlásil Šimečka. Vníma silnú občiansku spoločnosť na Slovensku, ktorá nechce návrat krajiny do minulosti.

Šimečka dúfa, že obsadenie kresiel v novej vláde, ktoré sa objavilo v médiách, je iba neoficiálne. „Robert Kaliňák naspäť vo vláde a Tomáš Taraba ako minister kultúry, to desí ľudí, ktorí to myslia so Slovenskom dobre,“ povedal.

Dôležitý bude podľa Šimečku aj rezort zahraničných vecí. Neobáva sa, že by Slovensko vystúpilo z Európskej únie. Znepokojuje ho však to, že by sme sa mohli vydať cestou Maďarska, to znamená cestou izolácie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko