Na hlavný obsah

Slovenskí europoslanci sa podpísali pod list Von der Leyenovej. EK žiadajú o zdroje pre východ SR zasiahnutý zemetrasením

Výzvu inicioval Ivan Štefanec.

Slovenskí europoslanci sa podpísali pod list Von der Leyenovej. EK žiadajú o zdroje pre východ SR zasiahnutý zemetrasením
Na snímke hasiči rozoberajú poškodenú strechu a komín na rodinnom dome po pondelkovom zemetrasení v obci Černina v okrese Humenné na východe Slovenska v utorok 10. októbra 2023. Foto: TASR/ HaZZ v Prešove

Jedenásť zo 14 slovenských europoslancov, zo štyroch politických frakcií Európskeho parlamentu (EP), sa podpísalo pod list zaslaný predsedníčke Európskej komisie (EK) Ursule von der Leyenovej. Žiadajú v ňom EK o finančnú pomoc pre východné Slovensko zasiahnuté zemetrasením.

V liste sa uvádza, že pondelkové (9. 10.) zemetrasenie, ktoré zasiahlo východné Slovensko spôsobilo značné materiálne škody, ktoré sa v tejto chvíli ešte len vyčísľujú. Výzvu inicioval europoslanec a vedúci slovenskej delegácie pri Európskej ľudovej strane (EPP) v europarlamente Ivan Štefanec.

„Slovensko zasiahlo najhoršie zemetrasenie za posledných 93 rokov. Ľuďom na východe krajiny chceme pomôcť zmierniť ich materiálne škody. Sme pripravení na akúkoľvek pomoc a koordináciu Európskej únie so slovenskými orgánmi. Navrhujeme aktiváciu Fondu solidarity, podobne ako tomu bolo pri požiaroch v Grécku, prípadne relokáciu iných európskych zdrojov,“ uviedol Štefanec.

Europoslanci sú pripravení poskytnúť súčinnosť pri akejkoľvek pomoci a koordinácii so slovenskými orgánmi.

Ak by eurokomisia vyšla v ústrety tejto požiadavke, akúkoľvek schválenú pomoc bude musieť odobriť aj Európsky parlament.

Pod list sa podpísalo ešte ďalších desať slovenských europoslancov: Vladimír Bilčík, Miriam Lexmann a Peter Pollák za frakciu európskych ľudovcov, Lucia Ďuriš Nicholsonová , Martin Hojsík, Michal Šimečka a Michal Wiezik za liberálnu frakciu Obnovme Európu, Monika Beňová a Katarína Roth Neveďalová za skupinu sociálnych demokratov a tiež Eugen Jurzyca z frakcie európskych konzervatívcov a reformistov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny