Na hlavný obsah

Za minulý rok nahlásili na Slovensku 58 obetí obchodovania s ľuďmi, najmladšia mala len osem rokov

Dnes je Európsky deň boja proti obchodovaniu s ľuďmi.

Za minulý rok nahlásili na Slovensku 58 obetí obchodovania s ľuďmi, najmladšia mala len osem rokov
Kampaň "Modré srdce" pomáha obetiam obchodovania s ľuďmi. Foto: RTVS

Nahlásené obete obchodovania s ľuďmi sú podľa odborníkov iba špičkou ľadovca. Mnohí sa boja, že ich budú napríklad stíhať z kriminálnych činov, do ktorých ich páchatelia prinútili. Slovensko sa zapojilo do kampane „Modré srdce“ – takto obetiam pomáha už v 36 krajinách.

Na Slovensku za minulý rok nahlásili 58 obetí obchodovania s ľuďmi. Najmladšia mala iba osem rokov. Rizikovou skupinou sú aj osoby so zdravotným postihnutím, seniori či cudzinci, ktorí neovládajú jazyk krajiny, v ktorej sa nachádzajú.

„Kým si uvedomia že padli do pasce, obchodníci s ľuďmi vynaložia všetko svoje úsilie, aby obete dôsledne izolovali,“ uviedla riaditeľka Informačného centra na boj proti obchodovaniu s ľuďmi a prevenciu kriminality Soňa Grauzlová.

„Kriminálne gangy nevykorisťujú svoje obete iba sexuálne, ale takisto aj ako lacnú pracovnú silu. Často ich nútia aby pestovali, prepravovali a predávali drogy, pašovali zbrane alebo žobrali a kradli,“ upresnil riaditeľ sekcie obchodovania s ľuďmi a prevádzačstva Úradu OSN pre drogy a kriminalitu Ilias Chatzis.

Počas pandémie, klesol počet nahlásených obetí o jedenásť percent.

Obchodovaniu s ľuďmi sa v reportáži venovala redaktorka RTVS Natália Dvoranová:

„Samotné obete majú znemožnené nahlásiť, že sú obeťami. Preto je dôležité to oko verejnosti,“ upozornil generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Miroslav Dzurech.

Ak človek odišiel do zahraničia a prestal sa ozývať, či nedostal peniaze od zamestnávateľa, je možné, že sa stal obeťou. Podozrivé môžu byť napríklad aj firmy, kde pracuje veľa mladistvých.

„Samotným obetiam poskytujeme sociálne, zdravotné, psychologické a právne poradenstvo. Riešime tento prípad až do momentu, keď sú samostatní a môžu žiť svoj dôstojný život,“ dodal Miroslav Dzurech.

Slovensko je súčasťou kampane „Modré srdce“

Slovensko sa pripojilo k 36 krajinám sveta, ktoré obetiam obchodovania s ľuďmi pomáhajú kampaňou „Modré srdce“.

„Autori kampane zvolili ako symbol boja proti obchodovaniu s ľuďmi práve srdce v modrej farbe,“ povedal národný koordinátor pre oblasť boja proti obchodovaniu s ľuďmi Martin Královič.

„Reprezentuje smútok obetí, ale aj chladné srdce obchodníkov s ľuďmi. Modrá je aj symbolom organizácie spojených národov, odráža mier a záväzok skončiť kriminalitu s ľuďmi. Spája sa aj so slobodou, ktorú obetiam ukradli,“ objasnil Chatzis.

Peniaze majú pomôcť obetiam začať nový život a získať prístup k službám ako napríklad právna pomoc, prístrešok alebo zdravotná starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko