Na hlavný obsah

Izrael útočí aj na nemocnice, tvrdí Hamas. Otvorili evakuačný koridor, cez ktorý už prešli desaťtisíce ľudí

Humanitárna situácia je v katastrofálnom stave.

Izrael útočí aj na nemocnice, tvrdí Hamas. Otvorili evakuačný koridor, cez ktorý už prešli desaťtisíce ľudí
Boje v Pásme Gazy (Ilustračná fotografia) Foto: TASR/AP

Izraelská armáda otvorila evakuačný koridor, ktorý vedie zo severu pásma Gazy na juh. Na sociálnej sieti X to v piatok (10. 11.) uviedlo oddelenie izraelského ministerstva obrany COGAT, ktoré dohliada na civilné aktivity na palestínskych územiach. Úrady v pásme Gazy, ovládané Hamasom, v piatok informovali o izraelských náletoch na viaceré nemocnice na tomto palestínskom území alebo v ich blízkosti.

COGAT príspevok doplnilo videom a uvádza, že desaťtisíce Gazanov sa presúvajú do južnej časti pásma. Dodalo, že humanitárny koridor bude otvorený sedem hodín, teda do 15.00 hod SEČ. Vo štvrtok (9. 11.) evakuačnými koridormi v pásme Gazy prešlo 50 000 ľudí, uviedli izraelské úrady.

Biely dom vo štvrtok oznámil, že Izrael súhlasil so zavádzaním pravidelných štvorhodinových prestávok v bojoch s Hamasom a s otvorením dvoch humanitárnych koridorov. Podľa BBC ale zatiaľ k pauzám nebol uvedený žiadny pravidelný konkrétny čas.

Bojuje sa aj pri najväčšej nemocnici v pásme Gazy

Izrael v noci na piatok podnikol niekoľko súbežných úderov na palestínske nemocnice, vyhlásil hovorca ministerstva zdravotníctva v Gaze. Jeden z nich podľa neho zasiahol aj priestranstvo nemocnice Šífa, ktorá je najväčším zdravotníckym komplexom v pásme Gazy, aj dve detské nemocnice.

Predstavitelia Hamasu a palestínske médiá informujú tiež o bojoch v blízkosti nemocnice Šífa. Izraelská armáda tvrdí, že Hamas má v podzemí pod nemocnicou svoje veľké stredisko, čo islamistické hnutie popiera.

Video zdieľané na sociálnych sieťach ukazuje množstvo mŕtvych a zranených, vrátane detí, v oblasti nemocnice Šífa, uviedla agentúra Reuters, ktorá ho overila. K videu, ktoré bolo podľa spravodajcu Reuters vyhotovené v krytom vonkajšom priestore blízko ambulantného oddelenia nemocnice, kde spali vysídlení ľudia, sa izraelská armáda bezprostredne nevyjadrila.

Agentúra Reuters uviedla, že bola schopná potvrdiť miesto nakrúcania od jedného z detí, ktoré je na videu vidno a ktoré je aj na ďalších záberoch pri vchode do nemocnice. Vzhľad vchodu do nemocnice na videu tiež zodpovedal skorším snímkam. Zdroj už skôr nahral niekoľko videí z nemocnice a bolo o ňom známe, že sa tam nachádza.

Humanitárna situácia je katastrofálna

Úrady, ktoré riadi Hamas tvrdia, že pri útoku na nemocničný komplex Šífa zahynulo 13 Palestínčanov a desiatky bolo zranených. Hovorkyňa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v piatok povedala, že nemocnica Šífa bola podľa jej informácií „bombardovaná“. Dodala, že 20 nemocníc v Gaze je teraz úplne mimo prevádzky.

Podľa izraelskej armády takzvaná vojenská štvrť, ktorá susedí s nemocnicou Šífa, je „srdcom“ spravodajských a operačných aktivít Hamasu. Miesta v tejto oblasti boli využité na plánovanie a prípravu útoku na južný Izrael zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo približne 1 400 ľudí a asi 240 osôb bolo unesených.

Podľa palestínskych úradov si izraelské údery v pásme Gazy vyžiadali za viac ako mesiac bojov skoro 11 000 obetí. Podľa medzinárodných ľudskoprávnych organizácií je humanitárna situácia v pásme Gazy katastrofálna.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet