Na hlavný obsah

Neodkladné opatrenie v prípade policajného viceprezidenta je podľa rezortu spravodlivosti veľmi neštandardné

Ďalší vývoj prípadu bude pozorne sledovať.

Neodkladné opatrenie v prípade policajného viceprezidenta je podľa rezortu spravodlivosti veľmi neštandardné
Prvý viceprezident PZ SR Branko Kišš. Foto: SITA/Jana Birošová

Rezort spravodlivosti považuje neodkladné opatrenie vydané Mestským súdom Bratislava IV v prípade policajného viceprezidenta Branka Kišša za veľmi neštandardné rozhodnutie. Poukazuje na doterajšiu prax kompetenčného senátu Najvyššieho správneho súdu SR a Najvyššieho súdu SR. Rezort o tom informoval na sociálnej sieti.

„V tomto prípade sa rezort domnieva, že vo veci samej by mal rozhodovať správny súd, a to až po vyčerpaní riadneho opravného prostriedku v zmysle zákona o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru,“ uviedol rezort s tým, že bude veľmi pozorne sledovať ďalší vývoj tohto prípadu.

V zmysle platnej judikatúry civilný súd môže podľa stanoviska neodkladné opatrenie nariadiť len vtedy, ak má kompetenciu rozhodovať vo veci samej. Rezort tiež dodal, že neodkladným opatrením nemožno brániť vo výkone právomoci inému orgánu verejnej moci.

Z neodkladného opatrenia vydaného Mestským súdom Bratislava IV vyplýva, že Kišš môže naďalej pôsobiť ako prvý viceprezident Policajného zboru. Rozhodnutie na sociálnej sieti zverejnil advokát Peter Kubina.

Súd nemal podľa ministra kompetenciu konať

Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) rozhodol v závere októbra o zrušení funkcie viceprezidentov Policajného zboru a preložení oboch viceprezidentov na iné posty. Šéf rezortu trvá na tom, že konal zákonne. Proti rozhodnutiu súdu sa plánuje odvolať.

Myslí si, že bratislavský mestský súd nemal v Kiššovom prípade kompetenciu konať. Argumentuje tým, že vzťah príslušníka Policajného zboru s rezortom vnútra nie je pracovnoprávny, ale verejnoprávny.

Celú reakciu ministra vnútra po ústavnoprávnom výbore si môžete pozrieť tu:

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko