Na hlavný obsah

S malými deťmi nemajú kde bývať, v prípade podvodníka s podlahami pribúdajú ďalší oklamaní

Poškodení podali na konateľa firmy trestné oznámenia.

S malými deťmi nemajú kde bývať, v prípade podvodníka s podlahami pribúdajú ďalší oklamaní
Obete košického podnikateľa nemajú ani podlahu ani peniaze. Foto: RTVS

Koľko ľudí musí človek oklamať, aby mu spravodlivosť klepla po prstoch? Takúto otázku si kladú viacerí zákazníci, ktorí si objednali podlahy u košického podnikateľa. Dodnes nemajú ani podlahy, ani svoje peniaze.

Verejný prísľub, ktorý im dal v júni prostredníctvom našej reportáže, vyšumel ako šumienka. Ba čo viac, ako pri nakrúcaní reportážneho návratu zistila redaktorka RTVS Andrea Lučanská, pribudli a pribúdajú ďalší oklamaní. Pán podnikateľ totiž podniká ďalej, po svojom.

„Podlahu sme objednávali minulý rok vo februári. Krátko po objednávke sme vyplatili faktúru v jej plnej výške 7 761 eur. Potom nás pán Zvarík informoval, že dodacia lehota je šesť až osem týždňov a my sme čakali a čakáme dodnes,“ upresnila povedená zákazníčka Michaela Drobná.

„Slávka je vybavený, jedna splátka nebola uhradená, čo bude teraz. Mihaľ je vybavený, neviem čo šaškuje. Drobných treba, k ním sa vyjadrím, to je všetko,“ tvrdil konateľ spoločnosti TZ Interiors, s.r.o. Tomáš Zvarík v relácii odvysielanej 11. júna 2023.

Poškodených ľudí je viac

Podľa aktuálnych informácií pán Slávka – zákazník pána Zvaríka – nemá sumu vymáhanú v exekučnom konaní vyplatenú dodnes. Podľa mailov, ktoré nám po odvysielaní reportáže prišli do redakcie, je ľudí, ktorí čakajú na podlahu, schody či dvere od košickej firmy TZ Interiors viac.

„Pán Zvarík nás pripravil o 23-tisíc eur plus ďalšie náklady, ktoré nám vznikli,“ povedala ďalšia z oklamaných zákazníčok Kristína Kubejová.

Téme sa v relácii Občan za dverami venovala redaktorka RTVS Andrea Lučanská:

Pani Kubejová si u konateľa firmy TZ Interiors objednala podlahu, schody aj dvere do domu, ktorý práve rekonštruovali. Keďže pán Zvarík na ňu urobil naozaj dobrý dojem, dopredu mu dokonca zaplatila aj za prácu, ktorú mali remeselníci urobiť. Najneskôr v júli sa totiž potrebovala aj s rodinou odsťahovať z bytu, ktorý v tom čase predávali.

„On sa vkuse vyhováral na podlahárov. Raz boli chorí, raz už mal s nimi stretnutie. Tvrdil najprv, že je vo Švédsku. Potom nevedel, kde je materiál. Zavolali sme mu, že máme dodávku, že ideme po materiál a položíme si to vlastnou cestou. Vtedy sa priznal, že nemá žiaden materiál,“ dodala Kubejová.

Konateľ spoločnosti o exekúciách vie

Trestné oznámenie podali manželia Drobní v marci tohto roka. Koncom októbra aj pani Kubejová. Už v júni sme sa z polície dozvedeli, že prípad intenzívne vyšetrujú.

„V súčasnosti sa vykonávajú potrebné úkony, zisťuje sa okruh poškodených osôb a celkový rozsah spôsobenej škody,“ priblížila hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Košiciach Jana Mésarová.

Ani po pol roku však situácia nie je iná. „Počas objasňovania bolo oznámenie doplnené zo strany oznamovateľov o nové skutočnosti, ktoré taktiež boli dôkladne preverené. Na základe získanej dôkaznej situácie vyšetrovateľka vo veci rozhodne v zmysle trestného poriadku v najbližšej dobe,“ doplnila Mésarová.

Presný termín, kedy sa tak stane, sme sa nedozvedeli. Na Okresnom súde v Banskej Bystrici však pribudli vydané platobné rozkazy, ktoré sa stali exekučným titulom.

„Voči žalovanému je na okresnom súde aktuálne vedených sedem exekučných konaní,“ prezradil hovorca Krajského súdu v Banskej Bystrici Vladimír Černota.

Aj podľa telefonátu, ktorý v našej prítomnosti zrealizovala pani Kubejová, je zrejmé, že konateľ spoločnosti TZ Interiors o exekúciách vie.

„Spisujem trestné oznámenie a pripájam sa k trestným oznámeniam, ktoré podali na vás ďalší. Pán Zvarík, my reálne nemáme kde bývať. S dvoma maličkými deťmi sme vysťahovaní, bývame u manželovej mamky, dostali ste nás naozaj do hrozne zlej situácie,“ povedala Kubejová počas telefonátu.

„Ja si to uvedomujem a veľmi ma to mrzí. To, že podávate trestné oznámenie a podobne, to veci nepomôže,“ odpovedal konateľ spoločnosti. Podľa nezávislého advokáta Matúša Lemeša to však celkom pravda nie je.

„Trestné oznámenie má svoju relevanciu aj v tom civilnom konaní. Keď sa v trestnom konaní preukáže, že dotyčná osoba sa dopustila nejakého nekalého konania, napríklad podvodu, tak, samozrejme, v rámci civilného konania je silnejšia dôkazná situácia pre žalobcov,“ vysvetlil Lemeš.

Podniká aj naďalej

Priestor na vyjadrenie sme opäť ponúkli aj konateľovi spoločnosti. A scenár z júna sa zopakoval. Najprv nám pán Zvarík prisľúbil, že sa vyjadrí.

Napriek tomu, že sme čakali viac ako týždeň, pán Zvarík sa už neozval. V telefonáte nám však povedal, že už nepodniká. Keďže od júla visí na dverách predajne odkaz, že nájomca sa odsťahoval, skúsili sme si to overiť a z redakcie sme mu zavolali ako potenciálny zákazník.

„Máme záujem o laminátovú podlahu. Rád by som sa s vami o tom poradil, vedeli by sme sa zastaviť aj osobne?“ pýtal sa v telefonáte kolega z redakcie.

„Určite áno, len momentálne je situácia taká, že meníme sídlo firmy. Nie sme už na Žriedlovej a riešime nové priestory,“ odpovedal pán Zvarík. A potom pán Zvarík vytiahol tromf, ktorý jeho už bývalí zákazníci poznajú veľmi dobre – výhodnú cenu.

Keďže je evidentné, že pán Zvarík podniká ďalej, zaujímalo nás, ako a či vôbec je možné zabezpečiť, aby sa do problémov nedostali aj ďalší potenciálni zákazníci.

„Zakázať činnosť podnikateľovi môže len súd. To by sa ale muselo preukázať, že sa dopustil takého porušenia zákona, ktorého následkom môže byť uloženie trestu zákazu činnosti,“ vysvetlil nezávislý advokát.

Niečo také sa zatiaľ preukázať nepodarilo a vyzerá to tak, že pán Zvarík má aj politické ambície. V ostatných voľbách sa totiž uchádzal o poslanecký mandát.

Poškodení si materiál museli kúpiť nanovo

„Toto je podlaha, ktorú sme si objednali od pána Zvaríka. Mala byť položená minulý rok niekedy v lete. Podarilo sa nám znovu kúpiť tú istú podlahu, ktorú sme preplatili, ktorá nás stále už nie sedemtisíc ale desaťtisíc. Ak nám pán Zvarík tých sedemtisíc nevráti, tak sme krásne stratoví,“ povedala pani Drobná.

Tak, ako Drobní, aj pani Kubejová si musela všetok materiál kúpiť nanovo. Konateľ s nimi síce komunikuje, dlhy priznáva a sľubuje ich splatenie. Peniaze však zatiaľ stále neprišli.

Hoci poškodení zákazníci už vyčerpali svoje právne možnosti, podali trestné oznámenia a iniciovali exekučné konania, k svojim peniazom sa zatiaľ nedostali.

Navyše, ich šance sa komplikujú. Z verejne dostupných zdrojov je totiž zrejmé, že spoločnosť TZ Interiors už má dlhy aj voči štátu. A zanedbateľných nie je ani nateraz sedem exekučných konaní.

„V prípade, že záväzkov by bolo viac, je konateľ spoločnosti povinný podať návrh na vyhlásenie konkurzu. V prípade, že právnická osoba – v danom prípade eseročka – nemá žiaden majetok, je veľmi otázne, ako sa poškodení klienti dostanú ku svojim peniazom,“ uzavrel Lemeš.

„Veľmi rada by som ho stretla a pozrela sa mu v prvom rade do očí, aký je to typ človeka, keď dokáže toto urobiť. Pritom vie, že aj my máme dve malé deti. Aj tá pani má dve malé deti a dostal ju do veľkých problémov, tak isto ako nás. Ako on v podstate dokáže spávať,“ dodala Michaela Drobná.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko