Na hlavný obsah

Poľský prezident formálne poveril Mateusza Morawieckého zostavením novej vlády

Nový poľský parlament má za sebou ustanovujúce zasadnutie.

Poľský prezident formálne poveril Mateusza Morawieckého zostavením novej vlády
Poľský prezident Andrzej Duda hovorí počas ustanovujúceho zasadnutia nového parlamentu. Foto: TASR/AP

Poľský prezident Andrzej Duda v pondelok (13. 11.) oficiálne prijal demisiu súčasného premiéra Mateusza Morawieckého a zároveň ho poveril zostavením novej vlády. Oznámili to poľské médiá. Podľa komentátorov je tento krok odsúdený na neúspech, pretože súčasná vládnuca strana Právo a spravodlivosť (PiS) získala v októbrových voľbách najviac hlasov, ale stratila väčšinu v parlamente.

Podľa denníka Gazeta Wyborcza Duda vyjadril nádej, že Morawieckému sa podarí zostaviť vládu. Premiér ho ubezpečil, že je schopný vytvoriť vládnu koalíciu.

Skutočné rozloženie síl po voľbách sa ukázalo už pri pondelkovej voľbe tzv. maršalka Sejmu, predsedu kľúčovej dolnej komory parlamentu. Jeden z opozičných lídrov Szymon Holownia porazil kandidáta PiS pomerom hlasov 265 ku 193.

„Po tomto hlasovaní už nikto nemôže pochybovať o tom, že v tomto Sejme je väčšina pripravená prevziať zodpovednosť za krajinu,“ povedal nový maršalek. Narážal tým na koalíciu troch skupín súčasnej opozície (Občianskej koalície, Tretej cesty a Novej ľavice), ktoré majú parlamentnú väčšinu a ktoré medzi sebou uzavreli koaličnú dohodu ako základ budúcej vlády Donalda Tuska.

Elžbieta Witeková ako kandidátka PiS neuspela pri voľbe podpredsedov Poslaneckej snemovne a podobne boli odmietnutí aj kandidáti PiS v novozvolenom Senáte.

Predsedníčkou Senátu sa stala Kidawová-Bloňská

Predsedníčkou hornej komory poľského parlamentu – Senátu – sa stala Malgorzata Kidawová-Bloňská z Občianskej koalície (KO), informovala agentúra PAP.

Na post predsedu Senátu boli navrhnutí dvaja kandidáti – okrem Kidawovej-Bloňskej aj Marek Pęk z opozičnej strany PiS. V tajnom hlasovaní získala Kidawová-Bloňská 66 hlasov, zatiaľ čo Pęk len 33.

V príhovore po svojom zvolení Kidawová-Bloňská vyhlásila, že „od dnešného dňa sa Poľsko mení“, pričom ide o zmenu, ktorú si voliči v Poľsku želali a vyjadrili to aj svojím hlasovaním v nedávnych parlamentných voľbách.

„Nemôžeme premrhať žiadny hlas odovzdaný demokratickým stranám,“ zdôraznila Kidawová-Bloňská a dodala, že Poliaci chcú, aby „spravodlivosť bola naozaj spravodlivosťou, aby sa rešpektoval zákon a ctila ústava“. „Aby si každý z nás, každý Poliak, mohol splniť svoje sny,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet