Na hlavný obsah

Potravinári považujú zdanenie sladených nápojov za ďalšiu záťaž. Boja sa ďalšieho zdražovania

Potravinári sa obávajú, že zavedením tejto dane to neskončí.

Potravinári považujú zdanenie sladených nápojov za ďalšiu záťaž. Boja sa ďalšieho zdražovania
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Potravinári poslali premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list. Žiadajú, aby vláda nezvyšovala dane z potravín. Už čoskoro sa totiž dostane do parlamentu návrh na zavedenie dane zo sladených nealkoholických nápojov. Potravinári upozorňujú, že to pre nich bude ďalšia záťaž a prinesie zvýšenie cien.

Ministerstvo financií hľadá zdroje, ako naplniť štátny rozpočet. V hľadáčiku má aj sladené nealkoholické nápoje. Avizuje, že ich zdaní podľa obsahu použitého sladidla v nápoji.

O postoji potravinárov zisťovali viac v relácii Správy RTVS redaktorky Monika Maťová a Barbora Škulová:

„Takéto dane zaviedlo v rôznych podobách už viac než 50 krajín, z toho desať krajín je európskych. Zavedenie dane zo sladených nápojov aktuálne zvažuje aj Česko,“ uviedlo v stanovisku ministerstvo financií.

„Zvyšovanie spotrebných daní robí vláda vtedy, keď chce vybrať od občanov viac peňazí, aby mohla financovať svoje výdavky,“ priblížil analytik INESS Radovan Ďurana.

Potravinári sa obávajú, že zavedením dane zo sladených nápojov to neskončí. „Poškodilo by to nielen domácich výrobcov, ale aj samotný obchod a celkovo výrobu potravín. Zároveň to otvára priestor na to, aby sa zdaňovali aj ďalšie potraviny, napríklad cukry a tuky,“ povedala riaditeľka slovenskej potravinárskej komory Jana Venhartová.

„Pokiaľ chceme podporovať nákupnú turistiku a vyháňať Slovákov, aby si išli kupovať nápoje do okolitých krajín, tak je to cesta. Čo, samozrejme, výrazne zasiahne aj lokálnych producentov nápojov,“ vyjadrila sa k situácii Lucia Morvai z Asociácie výrobcov nealkoholických nápojov a minerálnych vôd.

Obezita je problém, hovoria odborníci

Ministerstvo financií argumentuje aj tým, že vyššie zdanenie bude motivovať k zdravšiemu spôsobu života. Odborníci sa zhodujú, že obezita je na Slovensku vážny problém.

„My sme mali spotrebu pridaného cukru na obyvateľa takmer 30 kilogramov, čo je skoro štyri polievkové lyžice denne pridaného cukru, čo je veľa. Jednoznačne je tendencia zo strany odborníkov a vedcov povedať áno, je to dobrá cesta,“ povedala v rozhovore pre RTVS obezitologička Adela Penesová.

„Takto selektívne zdanenie sa zameria iba na jednu konkrétnu kategóriu potravín, nerieši nič iné. A potom ľudia čo spravia? No kúpia si to, čo nie je zaťažené daňou,“ dodala.

Zdanenie sladených nealkoholických nápojov je zatiaľ iba zámerom. Ministerstvo financií avizuje, že po predložení zákona s konkrétnymi sadzbami bude v priebehu budúceho roka priestor na diskusie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko