Na hlavný obsah

Španielsky premiér Sánchez sa dohodol s katalánskymi separatistami, získal tak podporu pre svoju vládu

Súčasťou dohody je aj podoba chystaného zákona o amnestii.

Španielsky premiér Sánchez sa dohodol s katalánskymi separatistami, získal tak podporu pre svoju vládu
Na snímke španielsky premiér Pedro Sánchez. Foto: TASR/AP

Španielsky premiér Pedro Sánchez uzavrel dohodu s katalánskou separatistickou stranou Junts, a v parlamente si tak definitívne zabezpečil dostatočnú podporu pre schválenie svojej vlády.

O dohode informoval zástupca Sánchezovej socialistickej strany (PSOE) Santos Cerdán, ktorý ju pomáhal v Bruseli dohodnúť s lídrom strany Junts a katalánskym expremiérom Carlesom Puigdemontom.

Súčasťou dohody je aj podoba chystaného zákona o amnestii, ktorý sa podľa agentúry AP môže týkať tisícov ľudí stíhaných v súvislosti s referendom o nezávislosti Katalánska z roku 2017 aj s nezáväzným hlasovaním o samostatnosti regiónu z roku 2014.

Už minulý týždeň sa Sánchez dohodol na podpore aj s Republikánskou ľavicou Katalánska (ERC) a predpokladá sa teda, že hlasovanie parlamentu o vyslovení dôvery premiérovi a následnému zostaveniu menšinovej vlády už nestojí nič v ceste.

Separatistické strany majú spolu 14 zástupcov, s nimi môže Sánchez získať hlasy 178 zákonodarcov, teda tesnej väčšiny z 350 poslancov.

„Je to politická dohoda. Taktiež aj dohoda na amnestii,“ povedal Cerdán v Bruseli, kde sa stretával s lídrom separatistickej strany Junts Puigdemontom.

Ten utiekol do Belgicka pred španielskou spravodlivosťou po referende o nezávislosti Katalánska z roku 2017.

Za jeho usporiadanie v rozpore s ústavou súdy viacerým ministrom Puigdemontovej vlády a ďalším politikom udelili dlhoročné tresty väzenia za vzburu. Na slobodu vyšli v roku 2021, keď im Sánchezova vláda udelila milosť.

Konflikt stále nie je vyriešený

„Uplynulo šesť rokov (od referenda) a konflikt stále nie je vyriešený. Cieľom je načítať novú kapitolu, kde chyby minulosti už nebudú neprekonateľnými prekážkami,“ doplnil Cerdán.

Zákon o amnestii, ktorý sa chystá Sánchez predložiť parlamentu, ostro kritizujú zástupcovia španielskej pravice. Tento týždeň sa kvôli nemu uskutočnilo niekoľko demonštrácií.

Júlové parlamentné voľby vyhrali v Španielsku opoziční ľudovci. Ich šéf Alberto Núňez Feijóo ale nedokázal získať dostatočnú podporu.

Kráľ Filip VI. potom poveril zostavením vlády Sáncheza, ktorý chce vládnuť s podporou ľavicovej aliancie Sumar a tiež baskických a katalánskych strán. Ak Sánchez nezíska dôveru do 27. novembra, čaká krajinu rozpustenie parlamentu a vyhlásenie nových volieb.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet