Na hlavný obsah

Spojené štáty poskytnú Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy vytrvalú pomoc

Prisľúbil to šéf americkej diplomacie Antony Blinken.

Spojené štáty poskytnú Ukrajine počas nadchádzajúcej zimy vytrvalú pomoc
Šéf americkej diplomacie Anthony Blinken. Foto: TASR/AP

Šéf americkej diplomacie Antony Blinken v pondelok (13. 11.) prisľúbil nepretržitú pomoc USA Ukrajine vrátane podpory pri prekonaní nadchádzajúcej zimy v súvislosti s obavami, že Rusko bude opätovne útočiť na energetickú infraštruktúru tejto krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

Blinken sa vo Washingtone nakrátko stretol so šéfom kancelárie ukrajinského prezidenta Andrijom Jermakom. Rokovali spolu o krokoch, „ktoré môžeme podniknúť spolu s Ukrajinou v záujme posilnenia jej infraštruktúry pre nadchádzajúcu zimu“, spresnil hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Matthew Miller.

Ako pripomenul, počas uplynulej zimy sa Rusko pokúšalo zničiť zariadenia energetickej infraštruktúry na Ukrajine, v dôsledku čoho zostali tisíce tamojších obyvateľov na dlhší čas bez kúrenia či elektriny. „Veľmi ľahko to môžu urobiť znova,“ podotkol Miller.

Halloweenske kostýmy Blinkenových detí

Samotný Jermak sa na sociálnej sieti X (predtým Twitter) poďakoval Blinkenovi za podporu USA pre Kyjev, píše AFP. Ako zároveň dodal, Ukrajinci sú „dojatí“ halloweenskymi kostýmami Blinkenových detí.

Syn šéfa rezortu diplomacie USA sa totiž na halloweensky večierok v Bielom dome obliekol do kostýmu pripomínajúceho charakteristickú vojenskú kombinézu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Jeho dcéra mala šaty vo farbách žlto-modrej ukrajinskej vlajky, konštatuje AFP.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet