Na hlavný obsah

Štrajk hollywoodskych hercov a štúdií, ktorý ochromil zábavný priemysel, sa skončil po viac ako 100 dňoch

Štrajk ochromil zábavný priemysel a stál miliardy dolárov.

Štrajk hollywoodskych hercov a štúdií, ktorý ochromil zábavný priemysel, sa skončil po viac ako 100 dňoch
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Hollywoodski herci a filmové štúdiá v dosiahli v stredu (8. 11.) „predbežnú dohodu“ o ukončení takmer štyri mesiace trvajúceho štrajku, ktorý ochromil zábavný priemysel, oddialil výrobu a distribúciu množstva relácií a filmov a americkú ekonomiku stál miliardy dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Odborový zväz SAG-AFTRA, zastupujúci približne 160.000 filmových a televíznych hercov, novinárov, spevákov, tanečníkov, dabérov a ďalšie povolania, oznámil, že dohodu schválil „jednomyseľne“. Štrajk pozastavili vo štvrtok (9. 11.) po 118 dňoch.

Zväz SAG-AFTRA vyhlásil štrajk od 14. júla. Okrem iného požaduje zvýšenie minimálnej mzdy a reguláciu využívania umelej inteligencie v zábavnom priemysle.

Do štrajku s podobnými požiadavkami vstúpili začiatku mája aj hollywoodski scenáristi, ktorí sa so štúdiami dohodli koncom septembra. Bolo to prvýkrát za viac ako 60 rokov, čo scenáristi a herci štrajkovali súčasne.

Dohodu musí ešte schváliť celoštátna rada SAG-AFTRA. Očakáva sa, že zverejnená bude v piatok (10. 11.).

Rozhovory medzi oboma stranami prebiehali počas posledných dvoch týždňov takmer denne. Keďže tlak na dosiahnutie dohody rástol, zúčastňovali sa na nich aj šéfovia štúdií a streamovacích služieb ako Disney, Netflix, Warner a Universal, Apple či Amazon.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet