Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici protestujú proti výstavbe novej bytovky. Miestni sa obávajú nedostatku svetla či environmentálnej záťaže

Proti rozhodnutia podali obyvatelia sťažnosť.

V Banskej Bystrici protestujú proti výstavbe novej bytovky. Miestni sa obávajú nedostatku svetla či environmentálnej záťaže
Miesto, kde sa má nový bytový dom stavať. Foto: RTVS

Niekoľko desiatok obyvateľov Kollárovej ulice v Banskej Bystrici nesúhlasí s plánovanou výstavbou bytového domu v ich blízkosti. Tvrdia, že projekt je v rozpore s územným plánom mesta. Proti rozhodnutiu stavebného úradu podali sťažnosť.

Investor plánuje postaviť bytový dom s takmer 50 bytmi. „Ide o jedno podzemné podlažie a v podstate o dve nadzemné podlažia a jedno je ustúpené. Navrhovateľ počíta s počtom bytov 48 predbežne,“ priblížil vedúci Stavebného úradu v Banskej Bystrici Filip Gašparec.

O výstavbe nového bytového domu informoval v relácii Správy RTVS z regiónov redaktor Peter Mútňan:

Podľa projektu bude mať bytový dom výšku 14,5 metra. Obyvatelia okolitých domov sa obávajú aj nedostatku svetla.

„Je tam viac skutočností. Jednou z nich je environmentálna záťaž, niekoľko rokov sa tu riešila. Majú to byť výlučne bytové priestory, ktoré vieme, že nebudú spĺňať požiadavky na osvietenie a osvetlenie,“ uviedol tamojší obyvateľ Mário Mičák.

Stavebný úrad v Banskej Bystrici už vydal územné rozhodnutie. Obyvatelia proti nemu podali sťažnosť. „Evidujeme tri podané odvolania zo strany účastníkov konania. O vykonaní procesných úkonov rozhodne odvolací orgán,“ informoval Gašparec.

V blízkosti plánovej výstavby sídli akadémia umení, ktorá s projektom bytového domu nemá problém. „Vzhľadom na to, že sme s investorom už komunikovali v príprave projektovej dokumentácie, nemali sme k tomu nejaké výhrady. A nemáme výhrady ani v súčasnosti,“ ozrejmila kvestorka akadémie Petra Virágová.

„Zámer investora je určite v poriadku. Čo sa týka územného plánu, je tu taký vybitý zub v rámci ulice a určite aj zablombovanie toho priestoru by bolo vhodné. Osobne, čo som videl, tak určite by som sa zamyslel nad kvalitou samotnej architektúry,“ povedal architekt Igor Teplan.

Okresný úrad aktuálne posudzuje námietky obyvateľov proti projektu. Po jeho rozhodnutí môže investor požiadať o stavebné povolenie.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny