Na hlavný obsah

V New Yorku rozsvietili vianočný stromček. Zdobí ho viac ako 50-tisíc LED žiaroviek (VIDEO+FOTO)

Celková dĺžka elektrických drôtov osvetlenia dosahuje osem kilometrov.

V New Yorku rozsvietili vianočný stromček. Zdobí ho viac ako 50-tisíc LED žiaroviek (VIDEO+FOTO)
Vianočný stromček v New Yorku. Foto: TASR/AP

Tisíce ľudí sa prišli v stredu (29. 11.) večer pozrieť na tradičné rozsvietenie vianočného stromčeka v priestoroch Rockefellerovho centra na newyorskom Manhattane. Informovali agentúra AP a americké médiá.

Dvadsaťštyri metrov vysoký smrek obyčajný vyzdobili viac ako 50-tisíc mnohofarebnými LED žiarovkami. Hviezdu na vrchole zdobia tri milióny kryštálov.

Strom s hmotnosťou 12 ton doviezli zo severu štátu New York:

Celková dĺžka elektrických drôtov osvetlenia dosahuje osem kilometrov. Slávnostné rozsvietenie stromčeka sa v stredu konalo už po 91. raz. Nechýbali vystúpenia speváckych osobností ako Cher, Barry Manilow a Kelly Clarksonová či tanečnej skupiny Radio City Rockettes.

Prvý vianočný strom pred Rockefellerovým centrom postavili v roku 1931, o dva roky neskôr vznikla tradícia jeho slávnostného rozsvietenia.

Pozrite si atmosféru vianočného New Yorku:

Odvtedy sa vianočný strom spolu s verejným korčuľovaním na klzisku pod šírym nebom stali obľúbenou zimnou atrakciou New Yorku a každoročne priťahujú davy obdivovateľov.

Polícia vopred varovala pred možným narušením akcie zo strany demonštrantov. V New Yorku sa totiž v uplynulých týždňoch konalo niekoľko zhromaždení s cieľom upriamiť pozornosť na vojnu Izraela a palestínskeho militantného hnutia Hamas.

Na videách zverejnených na sociálnych sieťach je vidieť dav propalestínskych demonštrantov skandujúcich neďaleko Rockefellerovho centra. Polícia na mieste zadržala niekoľko ľudí.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet