Na hlavný obsah

Vláda nebráni podnikom v dodávkach zbraní Ukrajine, povedal R. Fico. Žiada inventúru vojenského materiálu

Minister obrany avizuje prehodnocovanie zmlúv.

Vláda nebráni podnikom v dodávkach zbraní Ukrajine, povedal R. Fico. Žiada inventúru vojenského materiálu
Zľava predseda vlády Robert Fico a minister obrany Robert Kaliňák. Foto: TASR/Pavol Zachar

Nová vláda nebude brániť podnikom vo výrobe a dodávkach zbraní odoberateľom, povedal v pondelok (6. 11.) novinárom premiér Robert Fico (Smer-SD).

Premiér dlhodobo vystupuje proti vojenskej pomoci Ukrajine brániacej sa ruskej invázii. Z Ficovho vyjadrenia vyplynulo, že jeho nesúhlas sa týka len prípadných dodávok zbraní a munície zo slovenských armádnych zásob.

„Ak chce nejaká firma niekde vyrábať zbrane a dodávať ich, tak tomu, samozrejme, nikto nebude brániť,“ povedal Fico po stretnutí s ministrom obrany Robertom Kaliňákom (Smer-SD). Fico požiadal Kaliňáka vzhľadom na objem doterajších dodávok na Ukrajinu o inventúru vojenského materiálu.

Fico, ešte ako opozičný politik, opakovane kritizoval predchádzajúcu vládu za odovzdávanie rôznych zbraní Ukrajine a povedal, že ak by sa jeho strana zúčastnila na novom kabinete, nedovolil by vyviezť na Ukrajinu ani jeden náboj.

Po ruskej invázii na Ukrajinu Slovensko nielenže odovzdalo Kyjevu ako dar rôznu vojenskú techniku vrátane vyradených stíhačiek sovietskej konštrukcie MiG-29, ale na základe bilaterálnej obchodnej zmluvy dodalo aj osem samohybných húfnic Zuzana 2, vlajkovú loď slovenského obranného priemyslu.

Výrobu ďalších 16 samohybných húfnic Zuzana 2 pre Ukrajinu zaplatia podľa skorších informácií Dánsko, Nórsko a Nemecko.

Pomoc s odmínovaním Ukrajiny

Podľa Fica by Slovensko mohlo Kyjevu dodávať aj odmínovacie systémy, ktoré sa vyrábajú aj na Slovensku.

„Jednou z takýchto vecí, ktoré by mohli Ukrajine pomôcť, je odmínovanie. Považujem to za humanitárnu pomoc. Je tam obrovské množstvo zamínovaných oblastí a nevybuchnutej munície,“ povedal premiér.

Slovensko začalo pripravovať projekt na zvýšenie výroby munície ešte za predchádzajúcich vlád. Muníciu kalibru 155 milimetrov vyrába spoločnosť ZVS Holding, v ktorej má polovičný podiel spoločnosť Czechoslovak Group (CSG), ktorú vlastní český podnikateľ Michal Strnad.

Spoločnosť VOP Nováky, ktorá tiež patrí CSG, sa podieľa na modernizácii a predĺžení životného cyklu munície v krajine.

Prehodnotenie už uzavretých zmlúv

Podľa Kaliňáka chce nové vedenie slovenského ministerstva obrany prehodnotiť niektoré obchodné zmluvy uzavreté v posledných mesiacoch.

„Mnohé boli uzatvorené škandalóznym spôsobom a za nevýhodných podmienok. To, na čom budeme trvať, je slovenská pozícia a vyrovnanie postavenia ministerstva obrany v týchto zmluvách tak, aby sme boli rovnocenným partnerom,“ skonštatoval Kaliňák.

Hlavná pozornosť sa má sústrediť na vojaka. Minister avizuje tiež reformu v Ozbrojených silách SR, ktorá má reagovať na nestabilitu na východnej hranici. Prioritou má byť aj ochrana vzdušného priestoru. Ministerstvo obrany sa podľa Kaliňáka chce tiež intenzívne zapojiť do budúcoročných osláv Slovenského národného povstania.

Krátko po svojom októbrovom vymenovaní do funkcie sa Robert Kaliňák vyslovil aj za úpravu dohody o obrannej spolupráci medzi Slovenskom a Spojenými štátmi, proti ktorej sa Smer postavil už pri jej schvaľovaní v slovenskom parlamente.

V rámci NATO si Slovensko podľa premiéra bude plniť to, čo sa od členskej krajiny očakáva. Pripúšťa však postoje, ktoré „neboli typické pre predchádzajúcu vládu“.

Peniaze na infraštruktúrne projekty

Z rozpočtu rezortu chce minister vyčleniť peniaze aj na infraštruktúrne projekty. Na tento účel chce zriadiť fond na projekty pre civilné i vojenské využitie sústredené na východe Slovenska.

„Tak ministerstvo obrany pomôže vybudovať niektoré časti, ktoré boli dlhoročne zanedbávané,“ priblížil. Pôjde napríklad o mosty či cesty, ktoré trpia prepravou vojenského materiálu.

Kaliňák kritizoval, že Slovensko nie je pripravené na dodanie stíhačiek F-16. Zdôraznil tiež podporu slovenského obranného priemyslu. Podpora by nemala spočívať iba vo výskume a vývoji nových zbraňových systémov.

„Máme záujem, aby výroba zbraní tvorila zásadný rast HDP,“ deklaroval. Slovenský obranný priemysel sa má podieľať aj na opravách a údržbe dodanej techniky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko