Na hlavný obsah

Cena olivového oleja výrazne vzrástla, pocítili to aj zákazníci na Slovensku. Analytik priblížil ďalší vývoj

Jeho cena by však mala klesať.

Cena olivového oleja výrazne vzrástla, pocítili to aj zákazníci na Slovensku. Analytik priblížil ďalší vývoj
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Cena olivového oleja na burzách sa medziročne zdvojnásobila. Nárast pocítili aj nakupujúci na Slovensku. Pred rokom stál liter olivového oleja v priemere asi 12,5 eura. Dnes je to už asi 15 eur.

Extrémne suchá v južnej Európe poškodili úrodu olív. Grécky farmár očakáva len polovicu úrody oproti minulej sezóne. Okrem nižšej úrody majú olivoví farmári aj zvýšené náklady na polievanie plantáží.

V minulom septembri stála jedna tona olivového oleja asi 4,3-tisíca dolárov (asi 3,9-tisíca eur). Ceny potom začali prudko stúpať. Dnes obchodníci kúpia tonu za viac ako deväťtisíc dolárov (zhruba 8,2-tisíca eur).

„Podobne to vlastne vidíme aj na tých exportných cenách, čo sa týka Španielska, oblasti Jaen alebo Bari v Taliansku,“ priblížil analytik XTB Marek Nemky.

Zdražovaniu olivového oleja sa v reportáži v relácii Správy :24 venoval redaktor RTVS Oliver Remiáš:

Svetové ceny ovplyvnili aj ceny v našich obchodoch. Kým pred rokom sme za pol litrovú fľašu olivového oleja zaplatili niečo cez šesť eur, dnes je to o vyše euro viac. Zväz obchodu Slovenskej republiky zaznamenal aj zníženie predaja. Vysoké ceny olivového neovplyvnili iné druhy olejov. Jedným z dôvodov je aj nízke zastúpenie tohto druhu na slovenskom trhu.

„Sú to rôzne segmenty v rámci potravinárstva, tie spolu vôbec nejakým zásadným spôsobom nesúvisia,“ dodala hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory Jana Holéciová.

Ceny olivového oleja už podľa analytika dosiahli svoje maximum a budú postupne klesať. Budúca sezóna závisí od počasia. Producent olivového oleja si myslí, že v prípade lepšieho počasia by sa ceny mohli vyrovnať a začať klesať v máji budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika